Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
15.2.2008 / Landsbygdens Folk
Fel att gynna perifera betodlare anser JK
Det planerade omstruktureringsstödet för sockerindustrin uppfyller inte lagens krav på objektivitet och lika behandling. Justitiekanslern Jaakko Jonkka har tagit fasta vid hur stödet fördelas bland de producenter som lägger ner betodlingen.
I sitt utlåtande till jord- och skogsbruksministeriet skriver Jonkka att det är diskriminerande att bevilja ett högre stöd åt de sockerbetsodlare som slutar odla som bor långt borta från Säkyläfabriken än de som bor nära. De odlare som bor närmast fabriken och väljer att sluta odla sockerbetor skulle enligt den föreslagna modellen bli helt utan stöd.
Målet med att höja stödet ju längre från fabriken odlingen som läggs ner finns var att sporra odlare nära Säkylä att fortsätta odla sockerbetor. Detta skulle leda till att transportkostnaderna minskar. Både Sucros och producentorganisationerna SLC och MTK ställde sig bakom den här modellen, eftersom de ansåg att man på så vis tryggar en fortsatt sockerproduktion i Finland.
Ordförande för SLC:s sockerbetsutskott Thomas Blomqvist säger att det nu är ministeriet som har bollen. Han hoppas på ett så rättvist beslut som möjligt och att producenternas åsikt hörs innan beslutet görs.
Överinspektör Arja-Leena Kirvesniemi vid jord- och skogsbruksministeriet intygar att statsmakten har som mål att nå en bra överenskommelse i samarbete med producenterna och industrin.
- Vi utreder alternativa sätt att fördela omstruktureringsstödet i linje med JK:s utlåtande. Vi hoppas att industrin och producenterna kommer med förslag om nya grunder för stödfördelningen. Målet är att trygga en fortsatt sockerproduktion i Finland.
Frågan utreds inom ministeriet under de närmaste veckorna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab