Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
15.2.2008 / Landsbygdens Folk
Sucros beslut en lättnad enligt Thomas Blomqvist
- Vi måste vara nöjda över att vi nu har en möjlighet att fortsätta odla sockerbetor, säger ordföranden för SLC:s sockerbetsutskott Thomas Blomqvist till LF efter Sucros besked från förra veckans fredag om att betsockerproduktionen i Finland fortsätter.
Sucros och dess ägare Danisco och Lännen Tehtaat fattade sitt beslut efter att 1.073 jordbrukare hade meddelat sitt intresse för att odla betor på sammanlagt 14.400 hektar.
- Under en längre period har det varit mycket osäkert om vi ens får fortsätta, i synnerhet under det sista året har utsikterna varit mörka, säger Thomas Blomqvist. Nu får vi vara glada över att också Sucros tror på en framtid.
Utskottsordföranden erkänner att han liksom som många andra betodlare tidvis har tvivlat på om det ens var meningen att bruket skulle fortsätta:
- Men jag upplevde å andra sidan att förhandlingarna mellan odlarna och industrin löpte i en så pass seriös anda, att jag litade på att en fortsättning var ett alternativ att räkna med. Lockbetena, närmast de utlovade summorna i överlåtelsestöd för hela vår sockerkvot, var emellertid så pass stora att det nog fanns orsak till osäkerhet.
Thomas Blomqvist är själv bland dem som kommer att fortsätta med odlingen. Han har ett avstånd på cirka 144 kilometer till sockerbruket, vilket är rätt så kort om man tänker på SLC:s odlarkår, men betydligt längre än genomsnittet som nu är 90 kilometer mot tidigare 110 kilometer.
- Vi har i alla fall en ny verklighet, där avstånden har lett till att många har fallit bort på SLC:s område, säger han. Det är betydligt under hälften av de tidigare odlarna både i Österbotten, Nyland och på Åland som kommer att fortsätta.
Å andra sidan kan man räkna med att en stor del av den tioprocenten i den kommande odlarkåren med ett längre avstånd än 160 kilometer också finns inom SLC:s område.
- Det resultat vi har nu var det bästa vi kunde nå, och näringen finns kvar som ett alternativ. Om man jämför med spannmål är också lönsamheten visserligen sämre för tillfället närmast av den orsaken att betodlingen är betydligt mer arbetskrävande. Men här ska man också minnas att det inte är alla som har alternativ sysselsättning, och i en sådan situation kan det ändå bli en inkomst också med betorna.
En bidragande orsak till Thomas Blomqvist eget beslut att fortsätta är att sockerbetorna ger möjlighet till en mångsidigare odling.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab