Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
15.2.2008 / Landsbygdens Folk
SLC-basen besviken på beslutet om arvs- och gåvoskatten
- Det är nu andra gången som regeringen avviker från regeringsprogrammets löften till jord- och skogsbruket, säger SLC-basen Holger Falck om regeringens principbeslut förra veckan kring lindringar i arvs- och gåvobeskattningen.
Enligt principbeslutet utvidgas skattefriheten från nuvarande 60 procent av beskattningsvärdet till 80 procent vid generationsväxlingar.
- Det är visserligen en förbättring jämfört med nuläget, men i regeringsprogrammet står det uttryckligen att arvs- och gåvoskatten slopas helt och hållet vid generationsväxlingar inom företag och på jord- och skogsbrukslägenheter.
Om detta inte gick att förverkliga för åtminstone jord- och skogsbrukets del med denna regeringssammansättning så ställer man sig frågan när det ska gå vägen. Avskaffandet av arvs- och gåvoskatten var dessutom ett led i strävan att sänka jordbrukets kostnader.
Å andra sidan heter det också i regeringsprogrammet att lättnaden skulle gälla bara egendom i anslutning till faktisk produktion inom företags- och lantbruksverksamhet. Nu har alltså regeringen dragit tillbaka på den punkten enligt principbeslutet från förra veckans fredag:
- Indelandet av företagsförmögenheten i produktionsmässig och icke produktionsmässig förmögenhet har under beredningens gång visat sig vara problematiskt på många sätt, heter det i finansministeriets pressmeddelande från förra veckans fredag om principbeslutet. Det är i praktiken mycket svårt att dra en gräns så att företag, som verkar inom olika branscher och som har olika balansstrukturer, och ägarna av dem skulle behandlas likvärdigt vid generationsväxlingar.
- En gränsdragning skulle i praktiken ha lett till skärpt beskattning av generationsväxlingar inom solida företag, säger finansministeriet i sitt pressmeddelande. En övergång till en ny modell skulle försvaga förutsägbarheten kring skattepåföljderna vid generationsväxlingar och göra en annars också utmanande generationsväxlingsprocess ännu osäkrare.
- Inom jord- och skogsbruket har det nog också hittills gått att skilja på den egendom som är föremål för skattelättnaden och den som inte är det, säger Holger Falck.
Enligt regeringens principbeslut kommer också rena skogslägenheter att omfattas av reformen, under förutsättning att den som tar över skogen är försäkrad hos LPA enligt lagen om pension för lantbruksföretagare.
- Detta är visserligen en klar förbättring jämfört med nuläget, då det inte finns någon lättnad alls för skogslägenheter, understryker Holger Falck.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab