Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
15.2.2008 / Landsbygdens Folk
Mer bioenergi, eko- och närmat i offentlig upphandling
Miljökonsekvenserna ska beaktas vid offentliga upphandlingar. Vid offentliga upphandlingar i dag är det priset som avgör - det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet vinner.
- Den offentliga förvaltningen bör föregå med ett gott exempel och bidra till att motarbeta klimatförändringen, säger Vesa Haapamäki. Han är ordförande för den arbetsgrupp som tagit fram en handlingsplan för hållbar offentlig upphandling. Handlingsplanen överräcktes till miljöminister Kimmo Tiilikainen (cent) och arbetsminister Tarja Cronberg (gröna) i onsdags. Planen ska nu på remissrunda.
I handlingsplanen ges mål för upphandlare inom elupphandling, serviceavtal, byggnader och fastighetsskötsel, energiförbrukande apparater och utrustning samt livsmedel.
Vad gäller livsmedel föreslås bland annat att andelen mat som producerats på ett hållbart sätt ökas inom måltidsservicen. Minister Cronberg talar för att öka andelen ekologiska livsmedel inom den offentliga sektorn. Enligt henne behöver det nödvändigtvis inte betyda en större budget.
När det gäller energianvändningen föreslår arbetsgruppen att 31,5 procent av den energi den offentliga förvaltningen använder år 2010 ska produceras med förnybara energiformer. År 2015 ska motsvarande procenttal vara minst 60.
Förutom en miljövänlig energiproduktion bör fokus vara på minskad energiförbrukning. Detta nås exempelvis genom att finansiera enbart lågenergihus och minska på transportbehovet och transporternas utsläpp.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab