Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
15.2.2008 / Landsbygdens Folk
Ägg produceras med förlust trots höjda priser
Överproduktionen är det stora hindret för att man ska få lönsamhet inom äggnäringen i Finland. Trots att producentpriset på ägg stigit med 20 procent sedan i höstas ligger man ändå under lönsamhetsnivån. I dag ligger priset på ungefär en euro per kilo, medan det kostar en euro och 40 cent att producera ett kilo ägg.
- Det säger ju sig själv att om det produceras fem till sju miljoner kilo ägg för mycket per år så är det svårt att få rätt prisbild. Överproduktionen är branschens stora problem, säger Johnny Grandell som är vd för Närpes Äggpackeri.
Även om en 20 procents höjning ser ut att vara mycket säger Grandell att det inte räcker för att få lönsamhet i branschen.
- Ännu har inte priserna på fodermarknaden stabiliserat sig. Men det som framförallt gör att vi måste få upp priserna i en jämn takt är att produktionsstöden minskar fram till 2013. När alla som har burhöns dessutom måste byta ut alla burar till trivselburar eller frigående system före 2012 så är det en stor kapitalinvestering som ska göras. För att hönsfarmarna ska klara det måste det också synas i prisutvecklingen.
Ödesåret för många i äggnäringen är 2011. När almanackan visar på 2012 ska de nya trivselburarna vara installerade. På frågan hur många av Närpes Äggpackeris nuvarande 30 leverantörer som överlever det datumet säger Grandell - utan att fundera desto mer - att antalet säkert halveras.
- Men jag hoppas att volymen bibehålls. Men det förutsätter att de som är storproducenter redan nu fortsätter och att en ökad investeringsvilja finns i regionen. Jag tror att många små hönsfarmer försvinner. De som satsar framöver satsar nog på 10.000 höns och mera. I dag är medeltalet 5.000 höns per äggproducent. Det är inte så lång tid kvar innan trivselburarna ska vara installerade, så de som ska satsa borde komma igång med snabba ryck.
Inom branschen tror man överlag att antalet producenter kommer att halveras. Man hoppas också att volymerna ska minska så att överproduktionen upphör och att prisbilden blir balanserad.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab