Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
15.2.2008 / Landsbygdens Folk
Mjölkpriset väntas stiga ytterligare
Efterfrågan på mjölk är stor. Detta har möjliggjort lönsammare avtal med handeln, vilket återspeglas positivt på producentpriset. Nya prishöjningar aviseras i vår.
Under hösten och i vinter har mjölkmängderna i Finland sjunkit betydligt. I januari i år var Valios invägning cirka 6 procent lägre och Arla Ingmans cirka 3 procent lägre än i januari 2007. Den främsta orsaken är att medelproduktionen per ko minskat.
- De höga foderpriserna har lett till att producenterna gett mera av eget foder åt korna, säger Robert Ingman, vd för Arla Ingman.
- Utvecklingen är bekymrande, menar Pekka Laaksonen, vd för Valio.
Trots mjölkbrist förra året dröjde det innan producentpriset steg. En orsak till fördröjningen är de långa kontrakten mejerierna haft med handeln. De nya avtal både Valio och Arla Ingman gjort är kortare än innan. Tidigare kunde avtalen sträcka sig över ett helt år eller till och med längre. Dagens avtal gäller i några månader.
- Det finns stor press på högre producentpris på mjölk. Det bästa beviset på detta är de minskande mjölkmängderna. Jag tror att mjölkpriset stiger med några cent under våren, vilket även kommer att synas i konsumentpriserna, säger Laaksonen.
Robert Ingman är också inne på en kännbar prishöjning.
- Priserna måste stiga omkring 10 procent för att vi ska kunna slå vakt om den inhemska mjölkproduktionen, säger Ingman och fortsätter:
- Ett högre producentpriset skulle vara en chans att få kurvan för invägningsmängden i skick. Vi hoppas att ett högre pris sporrar producenten att hålla en hög medelproduktion.
Ingman är inte orolig för att mjölkmängderna i Finland skulle stiga för mycket.
- Det finns definitivt en marknad för mjölkprodukterna så mera mjölk är mycket välkommet. Det får gärna komma in till och med tio procent mera mjölk.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab