Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
8.2.2008 / Landsbygdens Folk
EU måste reagera på nya marknadsrisker
De starka förändringarna och rörelserna på de internationella jordbruksmarknaderna höjer de enskilda gårdarnas risker, sade förre EU-agrarkommissionären Franz Fischler vid en internationell agrarkonferens i Wien. Enligt Fischler borde EU och medlemsländerna reagera på förändringarna. Jordbrukarna måste skyddas mot nya risker i form av naturkatastrofer, klimatförändringar, missväxt och ras på marknaderna.
Riskerna får inte övervältras på de enskilda jordbrukarna. Skyddet borde utformas enligt en "private-public-partnership"-modell så att kostnaderna delas mellan jordbrukare, stat och Bryssel, framhöll Fischler, som representerade konferensens arrangör, Ökosoziale Forum.
Klaus-Dieter Borchardt vid EU-kommissionens generaldirektion för jordbruk konstaterade att kommissionen för närvarande tittar på den form av riskskydd som Fischler efterlyste. I Bryssel håller man därtill på att konstruera en mekanism som ska skydda jordbrukare mot prisras på marknaderna.
EU syftar i fortsättningen till att minska prisstöden för livsmedel. I extrema marknadssituationer kan interventionen däremot användas som tidigare, framhöll Borchardt.
Den långsiktiga pristrenden för jordbruksprodukter fortsätter att peka uppåt, men prisfluktuationerna blir större. Den nya situationen på jordbruksmarknaderna är en utmaning för den kommande jordbrukspolitiken, sammanfattade experterna den senaste utvecklingen. Efterfrågan växer snabbt, men de odlingsbara arealerna är begränsade. Spannmålspriserna kommer inte att sjunka, i stället fortsätter de att stiga, ansåg jordbruksexperten Harald Witzke vid Humboldtuniversitetet Berlin.
Witzke konstaterade att den globala jordbruksarealen kan utvidgas med högst fem procent fram till år 2020. Samtidigt ökar världsbefolkningen och utvecklingsländernas per capita-konsumtion mycket mer. På längre sikt kan man fortfarande räkna med stigande priser, särskilt för vete, vars pris senaste år mer än fördubblades till följd av en stigande efterfrågan och missväxt på många håll.
Priserna kommer emellertid att fluktuera. Vinnare är spannmålsodlarna, medan djurgårdarna måste kämpa med höga foderpriser.
En ny företeelse med betydelse för jordbrukspriserna är den akuta instabiliteten på värdepappersmarknaden. Enligt spannmålshandlare i Australien har finanskrisen framkallat nya impulser till prisstegringar. Placerarna föredrar att investera i råvaror som spannmål i stället för osäkra aktier. Det är bra för jordbrukarna, skriver ABC Rural.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab