Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
8.2.2008 / Landsbygdens Folk
Snöstormarna slår hårt mot Kinas jordbruk
Kinas jordbruk upplever sin svåraste vinter på femtio år med djup snö och stark kyla. Övervintrande grödor har skadats svårt och hundratusentals djur har dött. Den kinesiska regeringen fruktar kraftigt stigande livsmedelspriser.
De senaste veckornas vinterväder innebär en katastrof för grönsaksodlingen, uppger en ledande jordbrukstjänsteman i Peking för nyhetsbyrån AP. I södra Kina har en stor del av grönsaksskörden förstörts. Dessutom har livsmedelstransporterna försvårats.
Bättre väder är inte i sikte. Enligt meteorologerna fortsätter snöfallet ännu nästa vecka. Värst har södra Kina drabbats. Om snöstormarna drar norrut, är stora delar av spannmålsproduktionen i fara.
Största delen av den övervintrande spannmålen odlas i de norra delarna av Kina, som har fått mindre snö. De definitiva följderna för landets spannmålsskörd är ännu svåra att uppskatta.
Enligt jordbruksmyndigheterna har ovädret redan medfört förluster på sju miljoner hektar övervintrande grödor. På 750.000 hektar rapporteras om totalförluster. Dessutom har 874.000 grisar, 84.000 kor, 459.000 får och 14,4 miljoner fjäderfä dött.
För att dämpa återverkningarna på landsbygden har centralbanken i Peking ställt 500 miljoner euro till jordbrukets förfogande, huvudsakligen i form av krediter till drabbade producenter. Också privata banker har uppmanats att hjälpa nödlidande bönder.
Allmänheten har redan fått känna av stigande grönsakspriser. I Changsha, Wuhan och andra svårt drabbade städer i södra, centrala och östra Kina, har priserna på grönsaker mer än fördubblats. Men prisnivån har också börjat stiga i Peking och provinsen Guangdong i söder, där ingen snö har fallit, rapporterar nyhetsbyrån Xinhua. Anledningen är en akut brist på transportfordon.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab