Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
8.2.2008 / Landsbygdens Folk
Parlamentsutskott vill ha lika skatt för bensin och diesel
EU-parlamentets utskott för ekonomi och valutafrågor vill lindra kommissionens förslag till en samordning av skatten på diesel och bensin. Man vill begränsa nya skattehöjningar i de medlemsländer som redan har de högsta skatterna.
EU-kommissionen föreslog senaste vår att medlemsländernas dieselskatter ska koordineras. De stora skillnaderna mellan länderna har skapat en osund marknad och bidrar till så kallad tankturism, då bilisterna reser över gränserna för att tanka billigare i grannlandet. Enligt kommissionen förvränger skillnaderna i beskattning också konkurrensen mellan transportföretagen i medlemsländerna.
Eftersom koldioxidutsläppen av bensin och diesel är likartade, ser kommissionen ingen orsak till en differentierad beskattning för bränsleslagen. Följaktligen borde beskattningen av dieselolja höjas till nivån för blyfri bensin.
EU-parlamentets utskott för ekonomi och valutafrågor stöder i princip kommissionen, men anser att skatterna på diesel borde höjas långsammare än i det ursprungliga förslaget. Utskottet anser därtill att länder som redan har höga bränsleskatter ska slippa nya skattehöjningar före år 2015.
EU-parlamentets beslut i skattefrågor är endast rådgivande. Efter omröstning i plenum avgörs frågan av ministerrådet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab