Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
8.2.2008 / Landsbygdens Folk
Producentpriset på griskött stiger försiktigt i Europa
Inom EU har utbudet av slaktsvin minskat och exporten drar bättre än tidigare. Producentpriserna på griskött är på väg uppåt i flera länder. Priset på foder är fortsättningsvis högt.
Det är i hög grad de kraftigt höjda foderkostnaderna som tyngt svinproducenternas ekonomi i Finland.
- Producentpriserna i Finland har kunnat höjas lite under de senaste veckorna och är i medeltal bland de fem bästa i EU, säger Ulf Jahnsson vid LSO. Det är sedan en annan fråga om en finländsk svinbonde trots det jämförelsevis höga producentpriset kan täcka kostnaderna.
Också Stefan Saaristo vid Österbottens Kött och Tomas Gäddnäs vid Snellman menar att producentpriserna i Finland måste upp för att kompensera producenterna för de högre insatspriserna.
- Förhandlingarna med handeln i början av året gav tyvärr inte så bra resultat som önskat. Vi siktade på en prisökning med i genomsnitt tio procent, men fick nöja oss med ungefär hälften av det, säger ÖK:s Saaristo.
Orsaken är det internationella prisläget. Vecka 4 var EU:s medelpris för slaktsvin drygt 1,30 euro per kilo medan medelpriset i Finland var drygt 1,50 euro.
- Det största direkta hotet mot den inhemska grisköttproduktionen kommer från Danmark. De har en konsumtion som motsvarar vår, men produktionen är tio gånger större, säger Saaristo.
Tomas Gäddnäs är inne på samma linje och konstaterar att det danska priset på slaktsvin är cirka 40 cent lägre än motsvarande medelpris i Finland.
Krisen inom sektorn berör inte enbart EU. Till exempel i Kanada vädjar 11.000 uppfödare till landets premiärminister om statligt stöd i form av ett förmånligt låneprogram. Den kanadensiska grisuppfödningen har kommit i en ekonomisk kris som betecknas som den svåraste på trettio år. Orsaken till krisen är den svaga USA-dollarn gentemot den kanadensiska, foderpriser som skjutit i höjden samt lågt pris på slaktsvin.
Förutom USA-dollarn är också pund och yen svaga jämfört med euro. Därför är bland annat Danmark intresserat av export till andra EU-länder.
- Världsmarknadsläget är svårt. I mars-maj kommer det dessutom att komma ut lagrat griskött på marknaden, men det är osäkert hur stora mängder det rör sig om, säger Stefan Saaristo vid ÖK.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab