Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
8.2.2008 / Landsbygdens Folk
Utsläppshandel på fiskodlingar ger chans till expansion
Lokalt kan fiskodlingarnas näringsbelastning vara betydande. Därför är det svårt att få miljötillstånd för så stora odlingar att de är ekonomiskt lönsamma. Ett system med utsläppshandel på fiskodlingarna kunde råda bot på detta.
Forskare vid Vilt- och fiskeriforskningsinstitutets föreslår ett system där odlarna får producera mera odlad fisk om de i gengäld fiskar upp ekonomiskt mindre värdefulla fiskar. Sådana är exempelvis mört, braxen och nors, som kan användas till djurfoder. Då skulle nettonäringsbelastningen i havet inte öka. Odlarna kunde köpa fisket som en tjänst av yrkesfiskare, vilket enligt forskarna kan bli en lönande affär för båda parter.
För att systemet kan tas i bruk krävs förhandlingar mellan fiskerinäringens representanter och miljö- och fiskerimyndigheter samt en utredning om gällande lagstiftning. Ännu under februari tillsätter jord- och skogsbruksministeriet en arbetsgrupp för att arbeta vidare i frågan.
Fiskodling har målmedvetet utvecklats för att bli skonsammare mot miljön. Av de näringar som belastar vattendragen är fiskodling den enda som både nått och överskridit de ställda miljömålen, enligt Vilt- och fiskeriforskningsinstitutets uppgifter. Produktionsanläggningarna har ändå krympt så mycket i storlek att det är svårt att producera fisk till ett konkurrenskraftigt pris.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab