Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
1.2.2008 / Landsbygdens Folk
EU stoppar kött från Brasilien
EU och Schweiz har stoppat importen av nötkött från Brasilien från den första februari. Anledningen är bristen i de brasilianska kontrollerna med avseende på djurhälsa, transporter och spårning. Enligt importörerna kommer priset på nötkött sannolikt att stiga i EU.
EU-kommissionens ville ursprungligen godkänna 300 brasilianska gårdar, men hälsokommissionär Markos Kyprianou skärpte tonen på onsdagen. Enligt Kyprianou stoppas importen i praktiken helt och hållet.
Ett flertal europeiska producentorganisationer samt Copa-Cogeca har varnat för brister i den brasilianska kötthanteringen. EU-kommissionen har i flera omgångar låtit inspektörer granska förhållandena på ort och ställe. Det senaste granskningarna skedde i november. På basen av resultaten har EU:s expertkommitté för veterinärmedicin och livsmedelssäkerhet skärpt reglerna för importen.
Enligt EU-inspektörerna förekommer brister i de brasilianska kontrollerna med avseende på djurhälsa, transporter och spårning. De slappa transportkontrollerna kan medföra att MKS-smittat kött hamnar i Europa.
EU-kommissionen hänvisar till att man redan tidigare har påtalat bristerna utan att de har hävts. Trots en serie varningar efter tidigare inspektioner, har de brasilianska myndigheterna inte reagerat, säger man i Bryssel.
Brasilien vill godkänna omkring 2.600 gårdar, medan EU endast accepterar 300 gårdar. Att sålla ut de rätta gårdarna från en sådan massiv lista vore en oacceptabel uppgift för kommissionen.
Brasiliens jordbruksministerium betecknar restriktionerna som onödiga, oproportionellt stränga och orättvisa. Enligt ministeriet utgör det brasilianska köttet ingen risk för hälsan, vare sig för djur eller människor.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab