Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
1.2.2008 / Landsbygdens Folk
Sju EU-länder efterlyser skonsam mellanöversyn
Finland, Österrike, Tyskland, Frankrike, Ungern, Slovenien och Luxemburg efterlyser möjligast skonsamma förändringar i samband med CAP-mellanöversynen. De sju ländernas jordbruksministrar samlades på måndagen i Wien för att dra upp riktlinjer för en förnuftig strategi.
Österrikes jordbruksminister Josef Pröll hade tagit initiativet till träffen. Han efterlyser en mjuk översyn av jordbrukspolitiken utan tvära kast. De inbjudna länderna har likartade åsikter och målsättningar. Det gäller att värna om jordbrukarnas planeringssäkerhet fram till år 2013, noterar Pröll.
De sju länderna sammanfattade sina åsikter i fem punkter, som med eftertryck ska föras fram i den politiska debatt som kommer att föras i jordbruksrådet under hela 2008. För det första kräver alliansen att jordbrukspolitikens första pelare - marknadsordningar och direkta stöd - till sin substans ska förbli oförändrad fram till år 2013.
I en andra punkt påpekar länderna att förslaget till modulering går på tok för långt. Det är inte ändamålsenligt att överföra tretton procent av jordbrukets stödmedel till landsbygdsstödet.
De sju länderna anser att EU-kommissionen också framöver måste förses med verktyg som gör det möjligt att styra jordbruksproduktionen. Tanken är att de nuvarande marknadsinstrumenten kan köras ner till noll, men inte avskaffas.
- Verktygen kan i så fall tas ur malpåsen om marknaden förändras på nytt, säger Pröll. I diskussionerna enades man också om att stärka EU-kommissionens möjligheter till krishantering, exempelvis genom att besluta om krislager i en knapp utbudssituation.
Som fjärde punkt noterade ministrarna att den så kallade hälsochecken inte får tvinga medlemsländerna att byta modell för gårdsstöden. Fram till 2013 borde medlemsländerna själva få bestämma om de använder gårdsmodellen eller regionmodellen.
Länderna vill också hålla kvar den nuvarande avgränsningen för mindre gynnade områden.
Enligt Josef Pröll måste medlemsländerna sannolikt acceptera att mjölkkvoterna försvinner efter 2014. Han konstaterar att scenariot blir "alltmer realistiskt". Nu gäller det att göra det bästa av situationen. Mötet enades om att avvecklingen ska beledsagas av massiva flankerande och ekonomiska kompensationsåtgärder, i synnerhet för mindre gynnade områden. Mjölkproduktionen bör garanteras i regioner med höga kostnader och en känslig miljö.
Konkret kan detta, enligt Pröll, förverkligas genom exempelvis kopremier eller tillägg för transportkostnader.
Jordbrukspolitikens mellanöversyn var från början avsedd som en kontroll och efterjustering av de funktioner som infördes i samband med den stora jordbruksreformen år 2003. Den får inte bli en totalreform, menar Pröll.
- EU har lovat sina jordbrukare planeringssäkerhet fram till år 2013. Nu måste vi se till att löftet infrias, tillägger Pröll.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab