Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
1.2.2008 / Landsbygdens Folk
Viljan finns att odla sockerbetor i Finland
Det finns en tydlig vilja att odla sockerbetor, konstaterar Sucros, som driver sockerfabriken i Säkylä i ett pressmeddelande. Efter att ha gått igenom de anmälningar som betodlarna lämnade in för ett par veckor sedan konstaterar Sucros att 1.066 odlare är beredda att fortsätta odla betor på en areal, vars skörd skulle ge råvara för drygt 80.300 ton socker.
I fall Finland fortsätter med produktionen av betsocker har vi en kvot på 80.999 ton.
- För att kunna säkra en tillräckligt stor tillgång till råvaror behöver vi antingen ännu fler odlare eller en större odlingsareal bland dem som har anmält att de fortsätter, säger verkställande direktören Päivi Paakkarinen vid Sucros. En del av odlarna slutar möjligen efter några år och dessutom har väderleken en stor inverkan på den årliga skörden. Därför behövs tillräckligt med extra areal för att undvika en situation då leveranserna inte skulle räcka för att fylla kvoten.
Viljan att fortsätta odla är störst i närheten av Säkylä. Dessutom ligger 90 procent av de gårdar som vill fortsätta att odla inom ett avstånd på högst 160 kilometer från bruket. Gårdarna som ligger på länge avstånd än 160 kilometer från bruket och som vill fortsätta står för en odlingsareal som skulle motsvara knappa 8.300 ton socker.
Det är sammanlagt 812 odlare eller cirka 43 procent som har meddelat att de slutar. De representerar en sammanlagt sockerkvot på 34 procent.
Oklart är dock ännu hur överlåtelsestödet för 9001 ton socker till de odlare som slutar fördelas. Här säger Sucros i sitt pressmeddelande att om det finns odlare som meddelat att de vill sluta men som inte får något överlåtelsestöd, så får de en möjlighet att välja om och fortsätta odla.
Sucros meddelar vidare att bolaget tillsammans med sina ägare Danisco och Lännen Tehtaat kommer att bedöma situationen och förhandla med berörda parter om tryggande av betodlingens framtid. Man strävar efter ett avgörande inom två veckors tid.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab