Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
1.2.2008 / Landsbygdens Folk
Köper odlarna Dansicos sockerdivision?
De danska sockerbetsodlarna har varit i kontakt med svenska kolleger för att gemensamt överväga ett köp av Daniscos sockerdivision. I augusti i fjol aviserades sockerdivisionen till försäljning och buden har hittills legat kring fem-sex miljarder danska kronor, vilket motsvarar mellan 680 och 804 miljoner euro. Det är möjligt att värdet har pressats av sänkta sockerpriser. I alla fall har lönsamheten i sockerproduktionen sjunkit.
Ordföranden för föreningen Svenska Betodlarna Otto von Arnold säger i svenska medier att det är för tidigt att säga om betodlarna går in som köpare. Det beror bland annat på priset och om odlarna lyckas hitta fler samarbetsparter. Det mest avgörande är i alla fall om det finns ekonomi i verksamheten. Otto von Arnold räknar med att det inte blir något beslut i saken förrän i sommar.
Enligt SLC:s representant i MTK:s sockerbetsutskott Cay Blomberg finns det skäl för de finländska sockerbetsodlarna att bevaka skeendet:
- Historiskt har vi i Finland den erfarenheten att det är till odlarnas fördel att vara delägare, säger han.
- Hittills har ju Danisco uttryckt sig på ett sätt som antyder att vi och dotterbolaget Sucros på något sätt står utanför den fortsatta processen, men i början av veckan kom det fram att det nog finns ett intresse att odla betor i vårt land. Utan att binda någon tycker jag därför att det finns skäl att överväga om förhandlingarna skulle omfatta också Finland. Men vi får inte heller glömma att det finns andra spekulanter, säger Cay Blomberg.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab