Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
1.2.2008 / SLC
SLC:s utlåtande

 

 

 

 

UTLÅTANDE OM UTKASTET TILL JUSTERING AV DE RIKSOMFATTANDE MÅLEN FÖR MARKANVÄNDNINGEN

 

 

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. har tagit del av utkastet till justerade riksomfattande mål för markanvändningen.

 

De ursprungliga riksomfattande målen för markanvändningen godkändes av statsrådet hösten 2000. Nu bereds vissa justeringar och vi har följande kommentarer om innehållet:

 

 

4.4. Kultur- och naturarv, rekreation i det fria och naturresurser

 

I de allmänna målen föreslås ett tillägg som går ut på att bibehållandet av ekologiska förbindelser mellan skyddsområdena och andra värdefulla naturområden främjas. Vi konstaterar att skyddsområdena är klart och entydigt definierade men vad som avses med andra värdefulla naturområden är oklart. Det har inte heller framkommit hur och av vem dessa andra värdefulla naturområden skall definieras. SLC anser att begreppet ”andra värdefulla naturområden ”är för vagt för att tas in i de riksomfattande målen för markanvändningen. Det ursprungliga allmänna målet från år 2000 ”Bibehållandet av ekologiska förbindelser mellan skyddsområdena främjas i mån av möjlighet” bör därför bibehållas.

 

I de allmänna målen föreslås vidare ett tillägg som går ut på att man i områdesanvändningen skall främja bevarandet av tysta områden för rekreationens och turismens behov. Vi konstaterar att införandet av tysta områden väcker en del frågor med tanke på markägarna. Vad är till exempel tillåten och inte tillåten markanvändning på dylika områden och har markägarna möjlighet till ersättning för ekonomiskt bortfall om markanvändningen oskäligt försvåras på dessa områden? Innan dessa aspekter är klarlagda på ett tillfredsställande sätt bör denna målsättning inte tas med i de riksomfattande målen för markanvändningen.

 

 

4.5. Fungerande förbindelsenät och energiförsörjning

 

Bland de särskilda målen sägs att i områdesplaneringen skall anvisas en plats för Helsingforsregionens flygplats. Någon geografisk plats utpekas inte i utkastet, men man konstaterar att då nya flygstationer planeras och då existerande stationer utvecklas bör man beakta bosättningen och andra för buller känsliga verksamheter. SLC anser att nya flygstationer inte bör placeras på områden med gammal kulturbygd och vi motsätter oss att värdefull jordbruksmark används för flygtrafikens behov.

 

 

 

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.

 

 

 

 

 

Tage Ginström                                            Helena Ålgars

verksamhetsledare                                      jurist

 

 

Sänt 31 januari 2008
till:

 

Miljöministeriet                                                                           

PB 35

00023 Statsrådet


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab