Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
25.1.2008 / Landsbygdens Folk
EU-ministrarna godkände förenklade tvärvillkor
EU ändrar på reglerna för gårdsstödet. I framtiden förutsätter reglerna inte längre att ett skifte är i sökandens besittning under tio månader. För att erhålla gårdsstöd räcker det att odlaren förfogar över skiftet under en fastställd dag. Jordbruksministrarna beslöt om ändringen på måndagen.
I praktiken betyder detta att den nuvarande förfogandeperioden på tio månader avskaffas. Avgörande är vem som förfogar över åkrarna den 15 juni, som är stödansökningarnas sista ändringsdag. Den som förfogar över åkrarna denna dag får rätt till gårdsstödet, men ansvarar samtidigt för eventuella överträdelser av tvärvillkoren. Meningen är att förändringen ska träda i kraft i början av april.
Samtidigt enades ministrarna om lättnader i tvärvillkoren så att lättare förseelser inte längre förorsakar avdrag från stödet. Jordbrukare slipper få avdrag för småförseelser under 100 euro. Ett djur som råkar sakna ett öronmärke kan betraktas som en bagatellförseelse, åtminstone om djuret trots detta kan identifieras via en databas. Medlemsländerna måste i alla fall försäkra sig om att förseelsen rättas till.
Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel anmärkte vid ministermötet att EU-kommissionen har gjort tillräckligt många eftergifter. Tvärvillkoren har godkänts i anslutningsprotokollet. Resten måste diskuteras inom ramen för den så kallade hälsochecken.
Ministrarna hade också tillfälle att ventilera sina åsikter om den förestående hälsochecken, d.v.s. uppföljningen av 2003 års jordbruksreform. En överenskommelse mellan kommission och medlemsländer förefaller ännu att vara avlägsen. De finns gott om tvistefrågor. Finland tog upp mjölkkvoterna och konstaterade att kvotsystemet har fungerat bra. Om det inte blir någon fortsättning på kvoterna efter år 2015, måste avvecklingen beledsagas av ett skyddsnät som mjukar upp fallet. En tillräckligt lång övergångstid är av nöden, fastslog den finländska delegationen.
Österrike delar den finländska uppfattningen, då landet oroar sig över framtiden för sina bergsbönder. Också Frankrike och Luxemburg ställer sig tvivlande till en total avreglering av mjölkproduktionen. Österrike, Finland, Tyskland och Frankrike har heller inte låtit sig övertygas av kommissionens avsikt att höja mjölkkvoten i april.
Tyskland och Frankrike har förenat sina krafter i kampen mot Mariann Fischer Boels förslag att sätta ett tak på stöden till stora gårdar, den så kallade degressionen. Stöd kommer också från Storbritannien, Tjeckien och Bulgarien.
De församlade jordbruksministrarna välkomnade ändå i stora drag kommissionens utkast till hälsocheck. Österrikes jordbruksminister Josef Pröll söker emellertid bundsförvanter för en allians mot alltför radikala förändringar i jordbrukspolitiken. I anslutning till ministermötet uppgav Pröll att han har inbjudit ministrar och experter från Tyskland, Frankrike, Finland, Ungern, Luxemburg och Slovenien till Wien för att diskutera EU-kommissionens planer.
- EU har lovat jordbrukarna planeringssäkerhet fram till år 2013. Nu måste vi se till att löftet håller, sade Pröll. Enligt österrikiska tidningsuppgifter ska träffen äga rum på måndagen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab