Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
25.1.2008 / Landsbygdens Folk
EU är splittrat om klonade djur
EU:s etikkommission European Groups of Ethics (EGE) går ut med skarp kritik mot den Efsa-rapport om klonade djur som publicerades för en dryg vecka sedan. Efsa hade ingenting att invända mot kloning, medan etikkommissionen anser att kloning inte kan rättfärdigas.
EGE-rapporten kom ut bara några dagar efter att de centrala livsmedelsmyndigheterna i både EU och USA hade givit sina klartecken för tekniken. Den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa anser att kloning av djur inte medför några risker för vare sig människor eller miljö. Men Efsa betonar uttryckligen att man inte har tagit ställning till etiska aspekter, eftersom de behandlas av en särskild kommission.
Etikkommissionen har för sin del inte funnit några som helst övertygande argument som skulle rättfärdiga livsmedelsproduktion med klonade djur och deras avkommor. Om produkter från klonade djur det oaktat kommer ut på marknaden, måste de ovillkorligen kännetecknas på ett entydigt sätt, anser etikkommissionen. Man påpekar att detta kan medföra stora praktiska problem, särskilt med produkter från klondjurens avkommor.
Som sitt huvudargument anför etikkommissionen det stora lidande som ersättande livdjur och kloner utsätts för. Man medger ändå att detta kan ändra om kloningsteknologin gör betydande framsteg.
Under våren ska EU-kommissionen formulera sin åsikt om kloningsproblematiken. Varken Efsas eller EGE:s utlåtanden är bindande för politikerna. Å andra sidan måste kommissionen givetvis höra på de expertgrupper som man själv har tillsatt.
EU-kommissionen kommer sannolikt att ta ställning till handeln med kött från klonade djur i maj eller juni. En talesperson i Bryssel uppgav senaste onsdag att varken Efsas eller EGE:s utlåtanden ska uppfattas som preliminära beslut.
Utvärderingen av riskerna är kommissionens sak, heter det i Bryssel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab