Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
25.1.2008 / Landsbygdens Folk
Finländsk matkultur på synlig plats i Berlin
För första gången samlas den finländska livsmedelsbranschen till en gemensam storsatsning på den internationella gröna veckan i Berlin. Avsikten är att lyfta fram finländsk kvalitetsmat och göra den finländska matkulturen känd i Europa.
Rökt lax, älg, svampar, bär och en rad andra finländska delikatesser, presenteras på en egen finländsk avdelning, kryddade med en god portion exotik och ren natur. Temat för avdelningen är naturlig mat från Finland. Projektet är resultatet av ett samarbete mellan jord- och skogsbruksministeriet, lantbrukscentralen MTK, Evira och ett drygt dussin företag som ställer ut sina produkter. Avdelningen öppnades av jordbruksminister Sirkka-Liisa Anttila.
Finländska företag har tidigare deltagit i den gröna veckan, men det är första gången som företag och myndigheter genomför en PR-drive i denna omfattning. Den finländska avdelningen omfattar en yta av 250 kvadratmeter på en bra och synlig plats, åtminstone enligt arrangörernas åsikt.
Målsättningen är att höja den finländska matkulturens image i Mellaneuropa. Projektet lyfter samtidigt fram de finländska livsmedlens exotik, renhet och spårbarhet. Mässbesökarna kan bland annat pröva färska karelska piroger som bakas på platsen i en ugn mitt i avdelningen. Andra specialiteter är kött från grisar som matats med spannmål, ägg och bröd av rent råg- eller havremjöl. Till salu finns både ren- och älgkött samt svamp- och bärprodukter, bärviner och finländskt öl, en exot i det tyska öllandskapet.
Arrangörerna ordnar också olika slags program kring finländska råvaror och finländsk mat. I Finlandsinstitutet i Berlin arrangerades påpassligt ett seminarium kring finländsk spannmål, där olika specialprodukter tas fram. I seminariet ingick föreläsningar om bland annat glutenfria spannmålsprodukter och ekologisk havre, som har blivit en stark exportprodukt på den mellaneuropeiska marknaden.
Den gröna veckan i Berlin har drygt 80 år på nacken. Evenemanget startade ursprungligen som en lokal varubörs, men har numera muterat till världens största livsmedelsmässa. I år väntas mer än 400.000 besökare till de 26 mässhallarna under de tio dagar utställningen pågår.
På plats finns 1.610 utställare, varav 510 utställare kommer från något av de 51 utländska länder som medverkar. Varje år utses ett partnerland som får särskild uppmärksamhet. Årets partnerland är Schweiz.
Cirka 300 konferenser och seminarier arrangeras under mässdagarna, som mer och mer har fått karaktären av en informell träffpunkt för jordbrukspolitiker från hela världen. Ett hundratal tyska och internationella politiker besöker årets mässa, som stänger portarna på söndagen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab