Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
24.1.2008 / SLC
LPA: Ett temaår för hälsa och arbetarskydd står för dörren
Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt (LPA) har tillsammans med sina samarbetspartners utsett år 2008 till temaår för arbetshälsa och arbetarskydd inom lantbruket. Under temat "Arbete och hälsa på landsbygden 2008" kommer särskild uppmärksamhet att fästas vid hanteringen av personrisker i familjeföretag samt vid marknadsföringen av företagshälsovården och vid att den fungerar.

”Arbetarskyddsfrågorna kan aldrig uppmärksammas för mycket i lantbruksföretagen. Företagaren är själv den viktigaste produktionsfaktorn i varje företag och måste därför ha en så riskfri arbetsmiljö som möjligt. Under temaåret kommer man också att lägga vikt vid att stödja företagarnas psykiska välbefinnande", säger LPA:s verkställande direktör Päivi Huotari. Hon talade vid Lantbruksföretagarnas pensionsanstalts delegationsmöte i Esbo den 10 december 2007.

Olycksfallen i lantbruket har varit färre i år än under det föregående året. Tack vare den positiva utvecklingen kan LPA nästa år sänka priset på arbetsskadeförsäkringen med cirka tio procent.

Året fördystras dock av sju olycksfall med dödlig utgång. Dödsfallen har inträffat i arbete med lantbruksmaskiner och produktionsdjur eller berott på fallolyckor.

Ett syfte med arbetarskyddsverksamheten är att hindra att det sker olycksfall med dödlig utgång. Målet ska nås genom upplysningsarbete och de kartläggningar av arbetsförhållandena som genomförs av lantbrukarnas företagshälsovård.

Avsikten under temaåret är att antalet lantbruksföretagare som hör till företagshälsovården ska öka med tio procent. För närvarande hör 33 200 lantbruksföretagare till företagshälsovården, vilket motsvarar 38 procent av alla lantbruksföretagare. Strävan är att höja andelen som hör till lantbrukarnas företagshälsovård till 42 procent under nästa år.

I arrangemangen under temaåret deltar förutom LPA även kommunernas företagshälsovårdsenheter, MTK, SLC, Renbeteslagsföreningen, yrkesfiskarnas fackorganisationer, Arbetshälsoinstitutet och ProAgrias landsbygdscentraler.

Inkomsterna och utgifterna ökar med tre procent år 2008

De förmåner som LPA betalar kommer nästa år att öka med cirka tre procent till 876 miljoner euro. Utgiftsökningen beror till största delen på en större utgift för ålderspensioner. Hela budgetens slutsumma, som även inbegriper kostnaderna för skötsel av avbytarverksamheten, ökar likaså med tre procent till 1 119 miljoner euro.

Vid sidan av det nämnda arbetshälso- och arbetarskyddstemat ska tyngdpunkten i LPA:s verksamhet år 2008 ligga på att stärka försäkringsunderlaget, göra en lyckad lansering av pensionsutdraget och utveckla nya elektroniska tjänster.

YTTERLIGARE INFORMATION

LANTBRUKSFÖRETAGARNAS PENSIONSANSTALT, tfn (09) 43 511

VD Päivi Huotari, tfn (09) 435 1268, 050 500 4514

Informationschef Markku Pulkkinen, tfn (09) 435 1360, 050 340 5983

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab