Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
18.1.2008 / Landsbygdens Folk
Nollställd trädesplikt ökar inte EU-skörden
EU-kommissionens förhoppningar att öka spannmålsskörden genom att ta bort trädesplikten ser inte ut att infrias. Enligt statistik från Frankrike och Tyskland har arealen för höstsäd utvidgats med mindre än två procent.
Kommissionen nollställde senaste höst EU-jordbrukarnas plikt att träda tio procent av sin areal. Syftet var att uppmuntra odlarna att utvidga spannmålsarealen för att öka produktionen och hålla de stigande priserna i schack.
Än så länge saknas en fullständig statistik från medlemsländerna. Men preliminära uppgifter från de två viktiga spannmålsproducenterna Frankrike och Tyskland är inte uppmuntrande, uppger finanstidningen Financial Times.
Den franska statistikbyrån för jordbruk uppger att landets jordbrukare har utvidgat den höstsådda arealen med 1,2 procent. Tyskland rapporterar en ökning med 1,9 procent. Analytikerna misstänker att reaktionerna i Frankrike och Tyskland återspeglar situationen i hela EU.
Enligt franska experter kom EU-beslutet på tok för sent för att jordbrukarna skulle hinna ändra sina planer. Man konstaterar att trädesåkrarna inte sällan är i dåligt skick. Rekordhöga priser på gödsel har fått odlarna att avstå från att ta skiftena i bruk.
Statistikerna i Paris hänvisar till att jordbrukarna ännu kan så vårsäd på den tidigare trädan. Det skulle förbättra siffrorna något. Preliminära uppgifter hos EU-kommissionen tyder på att de europeiska jordbrukarna ökar sin veteodling på bekostnad av andra grödor. Variationerna mellan medlemsländerna är ändå stora.
I Bryssel tror man inte på fallande priser för spannmål och raps inom en nära framtid.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab