Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
18.1.2008 / Landsbygdens Folk
EU omprövar biobränslemål
EU:s miljöansvarige kommissionär Stavros Dimas medger att kommissionen i Bryssel har underskattat de sociala och miljömässiga konsekvenserna vid introduktionen av nya biobränslen. Nu måste EU sannolikt formulera om sina mål för biobränslen.
Enligt Dimas är det till ingen nytta om EU skadar miljön genom att hålla fast vid sina målsättningar för biobränslen. Dimas tvivlar på EU:s möjligheter att på ett miljövänligt och hållbart sätt genomföra en snabb övergång till biobränslen.
EU enades senaste år om en riktlinje som går ut på att biobränslets andel av alla transportbränslen höjs till tio procent år 2010. Det är en drastisk ökning från dagens två procent.
Det är särskilt miljöorganisationerna som bromsar förslaget och protesterar mot kommissionens planer. Organisationerna kräver att EU ska formulera klara regler för vilka bränslen som kan klassificeras som hållbara biobränslen.
Greenpeace och Oxfam samt femton andra miljöorganisationer påpekar att produktionen av många biobränslen är alltför energiintensiv. Flera biobränslen är inte koldioxidneutrala. Dessutom tyder mycket på att matpriserna går upp då biobränslen odlas i stor utsträckning.
EU-kommissionen ska nästa vecka lägga fram ett omfattande klimat- och energipaket. Kommissionen föreslår också riktlinjer för importen av biobränslen. Det ska bland annat förhindra att regnskogar i tropikerna skövlas på grund av EU:s bränsleimport.
I samband med energipaketet väntas också nya interna tvister om hur mycket de enskilda medlemsländerna måste satsa på förnyelsebar energi. EU-kommissionen eftersträvar att sänka utsläppen av växthusgaser med 20 procent fram till år 2020.
Flera medlemsländer, bland annat Tyskland och Frankrike, har klagat över de höga kraven. Ländernas regeringar oroar sig över att miljökraven kan drabba deras industri, som i värsta fall flyttar till andra länder som saknar sådan lagstiftning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab