Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
11.1.2008 / Landsbygdens Folk
Nu avgör odlarna betodlingens framtid
Fortsättningen för sockerbetsodlingen avgörs under veckoslutet då varje odlare för sig måste skriva på ett nytt odlingsavtal eller låta bli. Under ett stormöte i Aura på onsdagen försökte jord- och skogsbruksministern och odlarorganisationerna uppmuntra så många som möjligt att fortsätta.
Egentligen var syftet inte att så många som möjligt skall fortsätta, eftersom nedskärningen av sockerkvoten också kräver att ungefär tio procent av kapaciteten försvinner. Men då priset på socker går ner samtidigt som priserna på spannmål går upp så behövs ingen övertalning att sluta.
Sucros har en enda fabrik kvar och en liten produktionskvot som måste fyllas helt för att garantera lönsamheten. Alltför många odlare får inte sluta.
Minister Sirkka-Liisa Anttila som förde statens talan inför de ungefär sjuhundra odlarna underströk sockrets betydelse som baslivsmedel och en del av landets försörjningstrygghet. Hon instämde också i bedömningarna att det nu är fråga om tillfälliga svårigheter på marknaden - på längre sikt kommer sockrets pris både i Europa och globalt att gå upp. Finland har också garderat sig inför nästa EU-omgång år 2010 och kan inte då råka ut för samma ogina behandling som år 2007.
SLC:s sockerbetsutskotts ordförande Thomas Blomqvist säger att han tror att de villkor som man odlarorganisationerna förhandlat fram med industrin och staten nu är så bra att tillräckligt många odlare vågar anmäla sig för fortsatt odling då avtalen skall returneras till Sucros på måndag.
Åttiotvå procent av de över 500 sockerbetsodlarna som röstade vid mötet i Aura på onsdagen vill fortsätta med odlingen eller rentav utöka den. Men trots det skenbart klara resultatet är sockrets historia en rysare i nästan en vecka till.
- Det sannolika är ju att de som hade kommit till stormötet i Aura inte var riktigt representativa för hela odlarskaran. Kanske man inte så gärna långt bort ifrån randområdena gav sig i väg till Aura, analyserar Antti Lavonen, betodlingskonsulent vid MTK som tillsammans med SLC arrangerade mötet på Aura ungdomsgård.
Det var 448 röstlappar i urnorna som hade kryss för antingen alternativet "Jag fortsätter odlingen av sockerbetor med samma grundleveransrätt som år 2007" eller för "Jag fortsätter odlingen av sockerbetor och ökar produktionen". På 86 lappar hade odlaren kryssat för "Jag avslutar odlingen av sockerbetor". Och strängt taget är det bara det sistnämnda alternativet som motsvarar verkligheten.
- "Samma grundleveransrätt som år 2007" betyder i själva verket att man godkänner den generella nedskärningen av grundleveransrätten för alla med tio procent, säger Lavonen. Om man verkligen vill odla just lika många ton som 2007 skall man kryssa för alternativet "ökar produktionen".
- Vi ställde frågorna så här för att lite förbereda folk på samma frågor som ställs i de avtal som man skall returnera till Sucros, säger Lavonen.
Och det är de svaren som avgör hur det sist och slutligen går med Finlands sista sockerfabrik i Säkylä. Omröstningen i Aura var egentligen bara en opinionsundersökning, till intet förpliktande. Det behövs grovt räknat 1.000-1.500 odlare för att uppbringa den mängd betor som Sucros fabrik i Säkylä behöver i år, bedömer Pekka Myllymäki som är ordförande för MTK:s sockerbetsutskott.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab