Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
11.1.2008 / Landsbygdens Folk
Ålands värst drabbade odlare får löfte om direkt ersättning
Ålands nya landskapsregering, som i onsdags suttit 44 dagar, lovar direkta ersättningar för de värst utsatta odlarna efter den skördekatastrof som inträffade på västra Åland efter skyfallet i slutet av maj i fjol. I landskapets sista tilläggsbudget på 13,7 miljoner euro för år 2007 finns däremot endast pengar för räntestödslån åt drabbade odlare.
Nya näringsministern Jan-Erik Mattsson (c) erkänner utan omsvep att "det här var inte vad jag hade hoppats på".
- Men proceduren för att möjliggöra direkta ersättningar för skördeskadorna borde ha startats redan i fjol av den gamla landskapsregeringen. Nu har hela processen med anmälningar om skördeskador gått enligt den gamla modellen för räntestödslån, konstaterar Mattsson.
Han påpekar också att vidden av skördeskadornas omfattning till fullo kunde uppskattas först sent på hösten, när Ab Chips fått in all potatis i lager och hade genomfört sina kvalitetskontroller.
- Enligt de första beräkningarna värderades skördeskadorna på grund av skyfallet till 120.000 euro. Nu är man uppe i 371.000 euro och då är odlarnas självrisk på 40 procent redan borträknad, påpekar Mattsson.
Han konstaterar att många odlare drabbats mycket hårt när praktiskt taget hela deras skörd blev förstörd. Många fick dessutom åkermark bortspolad.
- Nu har odlarna i alla fall möjlighet till räntestödslån under fem år. Det ska förhoppningsvis hjälpa dem att klara den första likviditetskrisen, säger Mattsson.
De allra värst drabbade odlarna i Eckerö, Hammarland och eventuellt vissa delar av västra Jomala får dessutom senare i år möjlighet till direkta ersättningar för sina förstörda skördar. Pengar för detta reserveras i 2008 års första tilläggsbudget som kommer i mars.
- Men dessa ersättningar kan betalas först efter ett skilt ansökningsförfarande, förklarar Mattsson.
Lagtingsledamoten Anders Englund (c), som är Ålands Producentförbunds ordförande, konstaterar att det som nu utlovas inte är vad ÅPF hoppades på när organisationen i höstas uppvaktade den förra landskapsregeringen med krav på direkta ersättningar för de stora skördeskadorna.
Landskapsregeringens finansminister Mats Perämaa (lib) berättade vid den nya landskapsregeringens första pressinformation i onsdags att målsättningen för framtiden är att skapa en självfinansierande skördeskadefond, där landskapet satsar ett startkapital.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab