Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
11.1.2008 / Landsbygdens Folk
Metso II satsar på skogens mångfald
Frivilligt skydd och en kombination av ekonomiskog och skyddad skog. Metso II är en fortsättning på det första Metso-programmet som startade för fyra år sedan. Nu har arbetsgruppen, som haft till uppgift att gå igenom hur programmet skall förverkligas, lämnat över sitt förslag till miljöminister Kari Tiilikainen. SLC representerades i arbetsgruppen av Mikael Aminoff. Målsättningen är att ytterligare öka på de frivilligt skyddade skogsområden på långsikt och att få frivilligheten till en kutym i framtiden.
- Förr meddelade staten vilka områden som skulle skyddas. Med Metso-programmet är det tvärtom, skogsägaren ger förslag på områden som han anser att kunde skyddas, förklarade arbetsgruppens ordförande Sirkka Hautomäki.
Vissa naturvetenskapliga kriterier används sedan för att döma om de områden som erbjuds lämpar sig för programmet.
- Man för så att säga handel med naturvärden. På så sätt blir skogen lönsam också utan att allting huggs ner, fortsätter Hautomäki.
Här är det också kvaliteten på området, inte hur stort det är, som också är en avgörande fråga i valet av skyddsområden. Till kriterierna räknas bland annat lundar av olika typ, skogar som ligger nära till mindre vattenområden såsom källor, skogar med berg av kalksten och basisk jord samt kärrområden. För varje område finns ytterligare, mer definierande kriterier över vad som bör beaktas.
Helt utan friktion är arbetsgruppen rapport inte. Tre instanser, WWF, Natur och Miljö samt Finlands Naturskyddsförbund har alla lämnat in avvikande åsikt. WWF och Finlands Naturskyddsförbund anser att programmet är bristfälligt då det kommer till de av staten ägda skogarna.
Natur och Miljö ser också finansieringen, eller bristen av den, som den största stötestenen. Föreningen anser att den minimigräns som satts för att programmet skall kunna genomföras är alltför låg. Arbetsgruppen har beräknat att det behövs mellan 450-960 miljoner euro för att programmet kunde förverkligas.
Miljöminister Kari Tiilikainen är dock nöjd med programmet, som han ser som ett stort steg framåt för skyddet av skogarna. Metso II har också inneburit ett tätt samarbete mellan miljöministeriet och jord- och skogsbruksministeriet, som också håller på att förbereda det nationella skogsprogrammet. Samtidigt som man inom det nationella skogsprogrammet har planerat att öka på mängden huggningar med en fjärdedel, skall allt mer skog skyddas av METSO II-programmet.
- Det går att kombinera dessa två. Målet är att en skogsägare skall kunna få inkomster både från sin ekonomiskog och från de naturvärden han väljer att skydda, förklarade arbetsgruppens vice ordförande Aarne Reunala.
Meningen är att båda programmen, METSO II och det nationella skogsprogrammet, skall komma till statsrådet för beslut samtidigt i februari. Finansieringen skall diskuteras i riksdagen i mars.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab