Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
4.1.2008 / Landsbygdens Folk
Godkänn avtalet, uppmanar betutskotten
Vid odlarmötet i Aura den 9 januari föranstaltas en rådgivande omröstning om det avtal som SLC, MTK och Sucros ingått. Producenternas sockerbetsutskott rekommenderar att odlarna godkänner avtalet.
Utan den rådgivande omröstningen har producentorganisationerna ingen chans att veta hur hur många som tänker fortsätta, eftersom de enskilda avtalen är en affärshemlighet mellan odlaren och Sucros. Därför vädjar producentorganisationerna att så många odlare som möjligt ställer upp på mötet personligen och avger sin röst.
Det som ändå definitivt avgör om det blir en fortsättning på sockerbetsodlingen i Finland är det odlaravtal som man skickar till Sucros. Det ska vara Sucros tillhanda senast den 14 januari. Endast om mängden är tillräcklig kommer odlingen att fortsätta.
Principavtalet, som godkänts av lantbrukarnas centralorganisationer, gäller odling och leverans av sockerbetor marknadsåren 2008/2009-2014/2015.
- Det långa avtalet är en förutsättning för att betodlarna och Sucros ska kunna uppskatta vilka betodlingens och sockerframställningens ekonomiska förutsättningar är jämfört med alternativet att helt eller delvis avstå Finlands sockerkvot, konstaterar parterna.
De är ense om att det behövs en snabb och betydande strukturändring för att åstadkomma hållbara förutsättningar för odling och sockerproduktion i vårt land. Likaså anser parterna att det är nödvändigt att odlingen sker nära Säkyläfabriken liksom det är av vikt att bettransporterna blir effektivare.
Avtalet syftar till att trygga odlarna en förutsägbar och stabil intäktsnivå fram till år 2014.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab