Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
4.1.2008 / Landsbygdens Folk
Avfallslagen flyttar över ansvaret på producenterna
Hittills har jordbrukarna fått köra använd balplast gratis till återvinningsstationerna. Från årsskiftet är det slut med det. Ekorosk i Jakobstad till exempel, kommer härefter att debitera en avgift på 20 euro per kärra och fem euro för en frontlastarskopa fylld med balplast.
Driftschef Olav Hansén vid Ekorosk säger att beslutet att börja uppbära avgift grundar sig på de ändringar som gjordes i avfallslagen den första juni senaste sommar.
- I den nya lagen står klart vad som är på kommunens ansvar och vad som inte är det. Balplast som kommer från jordbruket hör enligt den nya lagen till kategorin avfall som producenten av avfallet måste ta ansvar för.
Hansén säger att det för jordbruket gäller samma regler som för industrin. De första signalerna från Ekorosk gick också ut på att bönderna skulle bli tvungna att betala lika mycket som industrin för plastavfallet. Industrin betalar 60 euro per ton.
- Men vi försöker hålla olika taxor för olika typer av avfall. Dock ska sägas att med 20 euro per lass så subventionerar vi nog balplasten. Den rätta siffran borde ligga i närheten av industrins 60 euro per ton.
Hansén säger att varje avfallshanteringsbolag fattar sina egna beslut om priset. Ekorosk som har sitt verksamhetsområde mellan Lochteå och Oravais befinner sig inom ett område där det produceras mycket avfall i form av balplast.
Ekorosk mal sönder plastavfallet och säljer det vidare till ett kraftverk som eldar upp det vid mycket hög temperatur. Eftersom plasten är en oljeprodukt har den ett högt energivärde. Hansén uppskattar att den plast som behandlas vid Ekorosk motsvarar flera hundra tusen liter olja.
- Det är en ansenlig mängd, men för oss är det trots allt en förlustaffär. Hanteringskostnaderna är så pass höga.
Hansén räknar med att den återvinningsavgiften som nu införts är så pass låg att den inte ska fresta bönderna att själva börja elda upp balplasten.
- Jag utgår från att bönderna är så pass miljömedvetna att de inte börjar bränna plasten själva, eller lämnar den att ligga i naturen. För att skona miljön krävs speciella pannor med mycket hög förbränningstemperatur. All annan hantering är av ondo för miljön.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab