Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
4.1.2008 / Landsbygdens Folk
Djurens välmående får egna stöd
Från och med nästa år blir det möjligt för svin- och nötkreatursgårdar att ansöka om stöd för välbefinnande för husdjur. De nya stöden är en del av Fastfinlands utvecklingsprogram för åren 2007-2013.
Målet är att främja djurens välmående och därmed också främja produktionen och produkternas kvalitet. Då djuren mår bra, minskar veterinärkostnaderna och vinsterna stiger. Det blir också lättare att följa med olika sjukdomar. Det nationella husdjursstödet förutsätter sedan tidigare att lagstiftningen om djurens välbefinnande beaktas.
En producent kan välja två av de nya tilläggsvillkoren inom sitt husdjursstöd. De gårdar som väljer de nya stöden åtar sig att följa villkoren i fem år. En gård kan också välja att bara följa grundvillkoren för husdjur. Det centrala i grundvillkoret är att trygga besättningens hälsa och att produktionsutrymmen är funktionsenliga.
Stöden beräknas per djurenhet. Maximibeloppet en gård kan få som tilläggsstöd är 5.000 euro per år. Grundvillkoren för gårdarna är de samma som förr. Till grundvillkoren ingår bland annat att djuren har fri tillgång till vatten och får grovfoder samt att djurens välmående tryggas även under specialtillstånd så som elavbrott.
Tilläggsvillkoren är sju till antalet för nötkreatur och sju för svin. För båda djurslagen ingår en brandbekämpnings- och räddningsplan som tilläggsvillkor. Det gäller att ha en klar räddningsplan så att också personer som är främmande till gården klarar av en nödsituation. För båda gårdarna gäller också tilläggsvillkor så som mer utrymme per djur och bättre möjligheter att röra på sig, också utomhus. Ett villkor är också sjukboxar för sjuka djur och isoleringsmöjligheter vid sjukdomsfall.
Summan för stöden varierar mellan knappt tio euro per djurenhet till drygt tjugo euro per djurenhet. För att kunna ansöka om stödet måste man ha minst tio djurenheter av antingen nöt eller svin eller båda.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab