Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
4.1.2008 / Landsbygdens Folk
Växande oro bland pälsfarmarna
Oron bland pälsfarmarna har ökat efter decemberauktionen i Vanda. Om priserna inte stiger hotas en stor del av farmarkåren av kassabrist. Situationen är svår - men än finns det hopp, säger Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförenings styrelseordförande Bengt Rögård.
Vid decemberauktionen i Vanda gick priset på mink ner med 20-25 procent jämfört med fjolårets notering. Ifråga om räv stannade försäljningsprocenten på endast 60 procent, medan priset på korsningsprodukter också var sviktande.
Rögård är orolig för att det efter flera goda år nu verkar ha skett en prisbrytning också på mink.
- Produktionen på världsnivå har ökat, speciellt i Kina. Det har gjort att efterfrågan och utbud inte är i balans.
Rögård att vill ännu inte i det här skedet använda ordet katastrof och understryker att man inte kan dra alla producenter över en och samma kam. De som har haft minkar och korsningsrävar har gjort hyfsade resultat de senaste åren, medan en farmare som har satsat på blårävsproduktion har det sämre ställt.
- Det beror på vilken mix man har i sin farm. Men hur som helst är priserna oroväckande låga för tillfället. Och om ingenting händer så kommer många att tvingas lägga ner sin produktion. Redan nu kommer det att ske en viss reducering av farmare, men det beror också på den naturliga avgången.
Enligt Rögård är efterfrågan på mink- och rävpäls väldigt bra ute i världen. Modeindustrin är fortfarande med både ifråga om lång- och korthåriga pälsar. Men eftersom volymen på produktionssidan har ökat är utbudet och efterfrågan inte i balans.
- Den allmänna uppfattningen är att det blir balans - men när det sker vet ingen. Nu handlar det om en maktkamp mellan Finland och Kina och vi kan enbart försöka hålla ställningarna.
Ifråga om produktionskostnader kan den finländska farmarkåren inte konkurrera med den kinesiska. Det som däremot är Finlands starka sida är att de goda uppfödningsförhållandena bidrar till att det här produceras en högkvalitativ räv.
- Uppfödningsförhållandena är en viktig bit i konkurrensen med andra länder. Vi har en sträng lagstiftning kring djurhållningen och konsumenten kan i slutändan använda sådana produkter där goda uppfödningsförhållanden är garanterade. I Kina är de på en betydligt lägre nivå.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab