Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
4.1.2008 / Landsbygdens Folk
EU-länder nödbromsade direktivet om markskydd
Markskyddet fortsätter att vara en angelägenhet för EU:s medlemsländer. En minoritet i miljörådet lyckades strax före jul blockera EU-kommissionens planerade ramdirektiv för markskyddet. Nu läggs markskyddet på is, åtminstone fram till hösten.
Blockaden lyckades efter att Frankrike hade anslutit sig till den grupp av länder som betraktar ramdirektivet som onödigt. Tyskland, Storbritannien, Nederländerna, Frankrike och Österrike anser att markskyddet också i fortsättningen ska skötas av medlemsländerna själva. De fem ländernas röster räckte till för att åtminstone tillsvidare stoppa kommissionens lagstiftningsplaner.
En bred majoritet bestående av 21 medlemsländer var beredda att stöda förslaget. Miljökommissionär Stavros Dimas varnade för att jordarna i EU riskerar att urlakas och försämras om frågan inte i framtiden kan skötas gemensamt. Miljöministrarna i flera östeuropeiska länder vittnade om att deras regeringar saknar resurser för att på egen hand etablera ett fungerande markskydd. De sydliga medlemsländerna ansåg att ramdirektivets kritiker med flit vill försumma skötseln av Europas viktigaste naturresurs.
Frankrike motiverade sin negativa inställning med att landet redan har inventerat stora områden som kan anses vara utsatta. Fransmännen är inte övertygade om att EU-direktivets åtgärder skulle bidra till förbättringar. Tysklands miljöminister Sigmar Gabriel betonade att man ingalunda vill ifrågasätta behovet av ett effektivt markskydd. Det handlar mer om principer. Man bör fråga sig vem som är lämpligast att ta ansvaret för markskyddet.
Tyskland har en nationell lagstiftning som redan nu är starkare än EU:s direktivförslag. I motsats till gränsöverskridande element som luft och vatten, är jordarna en resurs som hålls inom respektive länders gränser. Markskyddet är därmed i högsta grad en nationell fråga, fastställde Gabriel.
Jordbrukets takorganisationer Copa och Cogeca har varnat för överreglering om direktivet blir verklighet. Detta står i motsatsförhållande till kommissionens strävan att förenkla EU:s byråkrati, inskärper man.
Producenterna framhåller att de nuvarande tvärvillkoren ger fullgoda möjligheter att övervaka markskyddet på EU-nivå. Copa och Cogeca anser därtill att förslaget bryter mot EU:s subsidaritetsprincip. En politik för markskyddet bör inte vara gränsöverskridande eftersom marken, till skillnad från vatten och luft, inte rör sig från land till land.
Nu läggs EU-markskyddet på is tillsvidare. Vårens ordförandeland Slovenien kommer sannolikt inte att ta upp ärendet på nytt. Följande ordförande, Frankrike, kan möjligen åta sig att ta i tu med problematiken hösten 2008.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab