Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
4.1.2008 / Landsbygdens Folk
USA:s nya energilag är ett lyft för biobränslen
USA:s president George W. Bush har undertecknat en ny energilag som förutsätter en storsatsning på förnyelsebar energi. Bland annat ska förbrukningen av bioetanol femdubblas fram till år 2022.
Lagen godkändes efter en lång debatt i USA-kongressens båda kamrar, senaten och representanthuset. President Bush undertecknade lagen omedelbart så att den kunde träda i kraft redan före julen.
Energilagen förutsätter en massiv satsning på förnyelsebara bränslen. Fram till år 2022 ska mängden femdubblas. I dag förbrukas totalt omkring en halv miljard liter bränslen årligen i USA.
USA-farmarna kan räkna med att efterfrågan på inhemska bränslen fördubblas fram till år 2012. Inom femton år ska närmare två tredjedelar av de förnyelsebara bränslena framställas på cellulosabasis, exempelvis av gräs eller flis.
Lagen är bra för jordbruket, men alla farmare jublar inte lika högt. Nyheten tas emot med blandade känslor av boskapsproducenterna, som fruktar stigande foderpriser.
Den nya lagstiftningen ska medverka till att spara omkring 1,1 miljoner barrel råolja per dag fram till år 2020. Det motsvarar cirka hälften av den olja som USA importerar från golfregionen. Samtidigt kan utsläppen av drivhusgaser sänkas med 20 miljoner ton per år.
Lagen förpliktar bilindustrin att under de följande tre åren sänka genomsnittsförbrukningen i nya bilar till 6,7 liter per 100 km. Biltillverkarna har de senaste tjugo åren vägrat att godta sådana regler.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab