Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
26.10.2007 / Landsbygdens Folk
Anttilas 141-signaler oroar fältet
-Vi är djupt oroliga över de signaler som kommit om 141-förhandlingarna, säger ordföranden för svenska producentorganisationen SLC, Holger Falck efter styrelsens möte i onsdags.
Jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) har i flera olika sammanhang konstaterat att utgångsnivån är 94 miljoner euro och att förhandlingarna startar där. I förhandlingarna med producentorganisationerna i somras kom staten överens om 129 miljoner euro. I den summan ingår fortsättningen på det nuvarande 141-stödet och kompensation till odlarna för bortfallet av miljöstödets nationella tilläggsdel.
-Vi utgår ifrån att nivån bibehålls. Några förhandlingar om en lägre nivå har heller inte förts, säger Falck.
Minister Anttila har dessvärre inte varit anträffbar för en kommentar, men statssekreterare Jouni Lindh säger att målet är att överenskommelsen håller. -Men i 141-artikeln är nivån 94 miljoner euro. Andra instrument är sedan miljöstödet. Där talar man idag om 33 miljoner euro.
-Behövs ytterligare instrument är ministern beredd att diskutera med producentorganisationerna, säger Lindh.
I 141-förhandlingarna mellan Finland och kommissionen är man nu så långt att de tekniska detaljerna är klara. Återstår gör de politiska förhandlingarna mellan Anttila och jordbrukskommissionär Mariann Fischer Boel. De öppna frågorna dem emellan är totalnivån, hur stor den gradvisa sänkningen ska vara och hur lång avtalsperioden ska vara. Finland håller fast vid att avtalet ska göras på sex år. Datum för nästa möte mellan Anttila och Fischer Boel är beroende av kommissionärens kalender, säger Lindh.
Finska lantbrukarcentralen MTK:s styrelse har krävt att regeringen och riksdagen sätter hårt mot hårt i EU.
Finland bör inte godkänna EU:s grundfördrag som antogs i Lissabon nyligen, om inte våra 141-krav godtas, anser MTK. MTK-styrelsen kommer att sammanträda samma dag Anttila och Fischer Boel möts.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab