Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
26.10.2007 / Landsbygdens Folk
Passa datum noga om du söker stöd för att sluta med betor
De sockerbetsodlare, som tänkt söka om stöd för att sluta med betorna kommer att vara med i en ansökningsrunda som mest påminner om en sprinttävling. Med den skillnaden att i en 100-meters tävling måste ingen springa i mål efter starten, medan det i ansökningsrundan inte går att återta sin ansökan när man en gång lämnat in den.
För att säkert vara med i penningutdelningen ska odlaren med hjälp av poststämpel försäkra sig om att ansökningen är hos landsbygdsverket exakt den 30 oktober när ansökningstiden börjar - varken tidigare eller senare. Detta alltså trots att ansökningstiden nog fortgår till den 30 november.
Orsaken är att det finns bara en viss summa att dela ut, 2,3 miljoner euro. Risken är att ansökningarna blir fler än vad det finns pengar.
Därför har landsbygdsverket gjort upp spelregler. Så här är det tänkt:
För det första kan man lämna in sin ansökan på två sätt. Endera sätter man pappren på posten eller så springer man själv till landsbygdsverket och lämnar in dem hos registratorn.
Klokast är att använda posten. Landsbygdsverket prioriterar nämligen posten högre än egenhändigt inlämnade ansökningsblanketter. De kan faktiskt bli ödesdigra för odlaren.
Såhär tänker landsbygdsverket:
De kuvert som har poststämpeln 29.10.2007 anses vara inkomna till verket den 30 oktober klockan 8.00. Därför ska odlaren faktiskt försäkra sig om att hans kuvert får stämpeln ”29 oktober”.
- Be posttjänstemannen stämpla kuvertet medan du ser på, uppmanar landsbygdsverket.
Putta alltså inte in kuvertet i en postlåda och lita på att det får dagens stämpel.
- Den här 29 oktober-stämplade posten är jämlik, och har företräde framom de egenhändigt inlämnade om det blir tävling om pengarna, förklarar direktör Sami Iltanen vid landsbygdsverket.
Överstiger värdet av de ansökningar som inkommit per post den 30 oktober 2,3 miljoner euro, får de enskilda odlarna inte utlovade 237,50 euro per kvotton, utan mindre. Ansökningar som i det här fallet ramlar in senare än den 30 oktober åker direkt i skräpkorgen. Lika går det med ansökningar som kommer in före den 30 oktober.
- Sådana har vi redan slängt, säger Iltanen.
Landsbygdsverket har skickat ut brev och anvisningar om ansökningsförfarandet åt alla sockerbetsodlare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab