Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
26.10.2007 / Landsbygdens Folk
Inga exportbidrag för grissektor i kris
EU-kommissionen har hittills avvisat alla förslag att införa nya exportbidrag för griskött. Flera medlemsländer har krävt exportbidrag för att kompensera grissektorns svåra läge till följd av den starka euron och höga priser på foder. Situationen för de europeiska producenterna av griskött har försvårats på grund av stigande produktionskostnader och sjunkande priser. Den franska regeringen har redan utlovat grisproducenterna ett stödpaket på 2,5 miljoner euro i form av skattelättnader.
I Polen har grisproducenter protesterat mot de låga grispriserna genom att blockera vägar, vilket har föranlett den polska regeringen att begära EU-stöd för att balansera upp grismarknaden.
Enligt EU-kommissionen ligger priserna för smågrisar betydligt under femårsgenomsnittet och senaste års priser. Produktionen av griskött ligger cirka två procent över fjolårets nivå i hela EU-25.
Exporten har samtidigt minskat jämfört med tidigare år och ligger för närvarande fjorton procent under senaste års nivå. Växelkursen euro/dollar utfaller till nackdel för EU:s exportörer, medan förhållandet mellan euro och Brasiliens real går i motsatt riktning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab