Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
19.10.2007 / Landsbygdens Folk
Betförhandlingarna diskuteras på odlarmöten
Parterna i sockerbetsförhandlingarna möts eventuellt igen nästa vecka för att fortsätta förhandla om branschavtalet. Veterligen utgår parterna från vissa ramar som ännu ska finslipas.
På fredag nästa vecka, den 26 oktober, ordnar nyländska NSP, åboländska ÅSP och österbottniska ÖSP möten för sina betodlare. De nyländska och de åboländska odlarna möts på Lärkkulla kursgård i Karis med början klockan 14. Österbottningarna träffas klockan 13.30 på hotell Vallonia i Smedsby i Korsholm.
Det är osäkert om branschförhandlingarna gett resultat då ännu, men meningen är att odlarna ska få så mycket information om läget som det finns att tillgå. Under mötena går man också igenom vad det betyder ekonomiskt för odlarna om Säkyläfabriken minskar på produktionen, alternativt slutar helt. Man strävar till att presentera modeller, så att odlarna sedan själva kan göra egna lönsamhetsjämförelsen till grund för sina beslut.
Jord- och skogsbruksministeriet har för avsikt att redan nästa vecka börja skicka ut ansökningsblanketten som man ska använda om man vill ha stöd för att sluta med sockerbetorna.
Under mötena kommer man dels att gå i genom blanketterna dels att analysera odlarnas valmöjligheter. Sista ansökningsdagen är den 30 november och ministeriet har meddelat att ansökningarna behandlas enligt först-till-kvarnprincipen. Det går inte att ta tillbaka ansökan.
Tio procent av avträdelsepengarna är avsedda för odlarna, d.v.s 2,3 miljoner euro.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab