Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
19.10.2007 / Landsbygdens Folk
Lagförslag skärper villkoren för investerings- och startstöd
Det ska inte längre vara möjligt att kontinuerligt söka om investeringsstöd i jordbruket, utan i stället ska stödet kunna sökas i ansökningsomgångar, som troligtvis skulle utlysas två gånger per år. En mer eller mindre kontinuerlig ansökan om startstöd för unga jordbrukare eftersträvas visserligen, men behandlingsomgångarna skulle begränsas. Detta enligt det paket med lagförslag om finansieringsstödet för perioden 2008-2013, som regeringen kom överens om att överlåta till riksdagen förra veckans torsdag.
Bland de ansökningar som fyller kriterierna skulle de som får stöd sedan väljas ut enligt prioritet och inom ramen för de medel som står till förfogande. Principen är att de ansökningar som kan visa upp de bästa ekonomiska förutsättningarna kommer att prioriteras högst. Det blir TE-centralerna som får uppgiften att välja ut "de bästa" ansökningarna.
Kravet på lönsamhet i de projekt man söker stöd för finns alltså kvar, men enligt lagförslaget om finansieringsstöd ska den sökande dessutom kunna presentera en affärsplan för sin gård.
Enligt lagförslaget skulle förfarandet med ansökningsomgångar också innebära att alla förutsättningar för stödet måste vara uppfyllda då ansökan anhängiggörs. Det är helt enkelt en förutsättning för att behandlingen kan bli rättvis, men det innebär en avsevärd skärpning jämfört med nuvarande villkor.
En annan betydande skärpning är att stödet inte kommer att beviljas för projekt som har inletts innan stödbeslutet har fattats. Som det är nu räcker det att man har lämnat in ansökan.
Bland övriga ändringar finns att bidrag och räntestödslån för byggprojekt kommer att utbetalas först när man kan uppvisa giltiga kvitton på förverkligade kostnader.
Hur lagstiftningen sist och slutligen kommer att se ut beror i alla fall dels på riksdagsbehandlingen men också på utfallet av förhandlingarna mellan Finland och EU-kommissionen om 141-lösningen, som reglerar investeringsstödet i södra Finland. I nuvarande finansieringssystemet har man valt att tillämpa samma kriterier i hela landet och den praxis kommer knappast att ändras. Således torde 141-lösningen alltså indirekt komma att påverka systemet i hela landet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab