Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
19.10.2007 / Landsbygdens Folk
Ungskogarna sköts för dåligt
Det finns så allvarliga brister i skötseln av ungskog inom Kustens skogscentrals verksamhetsområde att certifikatets giltighet kan vara hotad. Det här sägs i slutrapporten från den första revideringsomgången i skogscertifieringsprogrammet FFCS som ger rätt till PEFC-märkning av virke.
Av områdenas årliga behov av plantskogsskötsel har 49,40 procent utförts inom Kustens område och 69,8 procent på Åland. Andelen plantskogsskötsel har minskat sedan 2006 och är långt ifrån målsättningen i skogsprogrammet, sägs det i revisionsrapporten. Förutom de stora problemen med ungskogsskötseln påpekar revisionen också en allvarlig avvikelse i gallringsskog. Där har man för många stam- och spårskador.
Verksamhetsledaren för Skogsägarförbundet Kusten Jan Slotte är bekymrad över de två allvarliga avvikelser som kommit fram.
- Skötseln av plantskog borde vara över 60 procent. Nu har vi två år efter varandra legat under 50 procent. Det är oroväckande.
- Av någon orsak har stamskador också ökat vid gallringar. Att uttaget ur skogen ökat kan vara en förklaring. Spårskadorna beror säkert till en del på de milda vintrarna. Men att det blivit så här är inte helt enkelt att förklara. Det verkar vara en allmän trend i våra skogar, säger Slotte.
Då det gäller skötseln av ungskog sägs det i rapporten att de korrigerande åtgärdernas inverkan bör synas vid nästa periodiska revision.
- Vi måste fixa till det här, säger Slotte.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab