Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
19.10.2007 / Landsbygdens Folk
Bryssel hotar Rumänien med indragna CAP-stöd
EU-kommissionen hotar att stryka en fjärdedel av Rumäniens jordbruksstöd om regeringen i Bukarest inte får ordning på jordbruksförvaltningen. Granskningar i juni och september visade att viktiga datorprogram varken hade installerats eller testats. Detta försvårar bland annat beräkningen av stödbeloppen.
De ansvariga myndigheterna i Rumänien har tid till den nionde november att rätta till bristerna och inlämna en förklaring till Bryssel. Om EU-kommissionen inte låter sig övertygas om framstegen i Bukarest, kan Bryssel stryka en fjärdedel av jordbruksstöden.
Funktionerna kommer att kontrolleras på ort och ställe av oberoende experter. Kommissionen lägger stor vikt vid att förvaltnings- och kontrollsystemet fungerar, eftersom det i annat fall är mycket svårt att upptäcka missbruk och felaktigheter.
EU-kommissionen riktade sin varning till Rumäniens jordbruksminister Decebal Traian Remes som emellertid tvingades avgå under veckoslutet efter en korruptionsskandal. Antikorruptionsmyndigheten DNA har kopplats in sedan det framgått att Remes har mottagit mutor till ett belopp av 15.000 euro av en affärsman. Remes uppges ha favoriserat affärsmannens företag i ett anbudsförfarande. Dessutom skulle ministern få en dyr bil. Enligt uppgifter i rumänska tidningar skulle Remes också ha fått 100 liter fruktsnaps och stora mängder korv av samma affärsman.
Ny jordbruksminister blir den 37-årige agraringenjören och ekonomen Dacian Ciolos. Ciolos har tjänstgjort som understatssekreterare för europeiska frågor vid jordbruksministeriet i Bukarest. Ciolos får genast ta itu med EU-kommissionens hot om indragna jordbruksstöd.
En strykning av stödanslagen med 25 procent medför inga ekonomiska nackdelar för jordbrukarna i Rumänien, påpekar EU-kommissionen. Den del av jordbruksstödet som Bryssel håller inne, måste i stället betalas ur den nationella statsbudgeten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab