Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
19.10.2007 / Landsbygdens Folk
Oriktiga jordbruksstöd för 145 miljoner euro
EU-kommissionen kräver tillbaka 145,2 miljoner euro som medlemsländerna felaktigt har betalat ut i jordbruksstöd. De största syndarna är Italien, Frankrike och Sverige. Finland går fri denna gång.
Beslutet är det tjugofemte i ordningen sedan EU år 1995 ändrade systemet för återkrav av felaktigt utbetalat jordbruksstöd. Anledningarna till återkrav är i de flesta fallen otillräckliga kontroller och bristfällig efterlevnad av bestämmelserna om jordbrukets utgifter.
De största korrigeringarna har gjorts inom sektorerna för olivoljor samt frukt och grönsaker. De två sektorerna står tillsammans för 125 miljoner euro av totalbeloppet 145,2 miljoner euro. Dessa felaktigheter hänförs nästan i sin helhet till Italien och Frankrike.
Den största enskilda syndaren var Italien, som måste betala tillbaka 76,4 miljoner euro till följd av alltför få och i övrigt bristfälliga kontroller inom olivoljesektorn.
Italien måste dessutom betala 6,2 miljoner euro för bristande kontroll av produktionen av torkat foder. Kommissionen påtalar också brister i kontroller av finansiella uppgifter som används som underlag för stödansökningar.
I en separat punkt anklagas italienarna ännu för systematiskt försenade inspektioner på gårdar inom nötköttsproduktionen.
Frankrike måste återbetala 49,7 miljoner euro för brister i de kriterier som tillämpas av producentorganisationerna inom sektorn för frukt och grönsaker.
Sverige måste betala tillbaka 3,7 miljoner euro till följd av alltför få och bristfälliga inspektioner på ort och ställe. Kommissionen påtalar också fjärranalyskontrollernas kvalitet inom systemet för arealstöd.
Utöver Italien, Frankrike och Sverige måste åtta länder betala mindre summor tillbaka. Detta gäller Belgien, Tyskland, Danmark, Spanien, Storbritannien, Irland, Nederländerna och Portugal.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab