Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
17.10.2007 17:08:14 / Agrolink
Förändringar i jordbrukets strukturstöd nästa år
I början av nästa år sker förändringar i ansökningarna om strukturstöd för jordbruket. Förändringsbehoven beror på förändrade EU-författningar och dessutom är syftet med förändringarna en snabbare behandling av ansökningarna. Statsrådet beslutade i dag beslut om ett förslag till riksdagen angående lagen om jordbrukets strukturstöd.

Tack vare lagreformen kommer den administrativa behandlingen av investeringsstöd och startstöd att bli snabbare. I fortsättningen är en kontinuerlig ansökan om investeringsstöd till jordbruket inte längre möjlig, utan årligen ordnas ansökningsomgångar. Ansökningsomgångens starttidpunkt kungörs och en avgränsad ansökningstid fastställs.

När startstöd beviljas beaktas i fortsättningen, vid bedömningen av lönsamheten, gårdens totala företagsverksamhet, trots att stödet endast beviljas för investeringar som avser start och utveckling av direkt jordbruksproduktion. Både start- och investeringsstöden beviljas sådana företagare, som får en betydande andel av sin utkomst från jordbruket.

Investeringsstöd och startstöd till unga jordbrukare beviljas i fortsättningen i prioritetsordning med syfte att främst stödja sådana jordbrukares gårdar, där stöden har den största betydelsen för gårdarnas ekonomiska utveckling. Detaljerade ansökningsvillkor och kriterier för stödets beviljande regleras i en förordning som utfärdas senare.

På grund av en förändring i EU: statsstödsbestämmelser kan investeringsstöd inte längre beviljas för en åtgärd som redan har inletts. Den snabbare ansökningsbehandlingen underlättar dock beslutet om investeringsstart. Investeringsstödet beviljas förutom i form av bidrag och räntestöd även som stöd ingående i statsborgen. Investeringsstöden för renhushållning och naturnäringar regleras i separat lagstiftning.

I början av juli i år infördes ansökningsförbud för huvudparten av investeringsstöd till jordbruket under den tid då beredningen av lagreformen pågår. Ansökningstiderna enligt den nya lagen meddelas senare separat.

Ytterligare information från jord- och skogsbruksministeriet:
äldre regeringssekreterare Susanna Paakkola, tfn (09) 1605 2331
lantbruksrådet Esko Juvonen, tfn (09) 160 53345

Källa: Jord- och skogsbruksministeriet.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab