Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
12.10.2007 / Landsbygdens Folk
Anttila i anfallet när odlarna möter Bryssel
Nu ger vi inte längre efter en tum. Sådana hälsningar får regeringen och EU-kommissionen - och våra nordiska grannar - av de över 200 odlare som samlades till ett möte kring artikel 141-förhandlingarna i Helsingfors i onsdags. Stöd för sina åsikter fick odlarna av både livsmedelsindustrin och livsmedelsarbetarnas fackförbund.
Mötet godkände ett uttalande som adresserades till både statsminister Matti Vanhanen (c) och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso. - De finländska odlarna kan inte godkänna det sätt varpå beslutet om EU:s sockerreform kom till, heter det inledningsvis i uttalandet.
- Kommissionens handlande och ministerrådets beslut går stick i stäv med de linjedragningar som gjorts i Europarådet och enligt vilka EU lovar beakta de ogynnsamma områdenas specialbehov. De finländska odlarnas tro på EU är nu verkligen på prov.
Odlarna påminner kommissionen och Finlands regering om att lantbruket var den mest betydelsefulla frågan, då Finland förde förhandlingar om medlemskap i EU. En förutsättning för att Finland skulle gå med i EU var att vi kompletterar EU:s jordbrukspolitik med egna nationella stöd. Dem kom man överens om i anslutningsavtalets artiklar 141 och 142. Utan de här artiklarna hade Finland inte gått med i EU år 1995.
Senaste augusti överlämnade Finlands regering sitt förslag till nationellt stödprogram till jordbruket i södra Finland utgående från artikel 141. Kommissionens åsikter är beaktade i förslaget.
- Nu kräver alla finländska odlare att Ni ordförande Barroso och statsminister Vanhanen gör allt för att främja uppkomsten av en positiv förhandlingslösning utgående från Finlands förslag, heter det i uttalandet, som å statsministerns vägnar mottogs av statssekreterare Risto Volanen.
Ordföranden för finska lantbrukarcentralen MTK, Michael Hornborg betonade för sin del flera gånger under mötet att det inte finns prutmån i det finländska förslaget.
- Både MTK och finlandsvenska lantbrukarcentralen SLC är beredda att ta till omfattande åtgärder för att understryka allvaret, lät han förstå.
Han kunde inte låta bli att nämna det nordiska samarbetet som han säger fått sig en ordentlig törn på grund av grannarnas inblandning.
Jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) lovade än en gång göra allt hon kan för att de finländska synpunkterna ska bli beaktade i Bryssel. Hela regeringen står bakom mig, intygade hon.
- Men kommissionen har signalerat att utgångsläget är 94 miljoner euro på årsnivå med en tydlig nedtrappning påpekar hon.
Enligt Anttila har kommissionen dessutom låtit förstå att växtodlingen står utanför uppgörelsen. Den lösningen på måste sökas på andra håll. Armbrytning verkar det bli också om avtalsperiodens längd. Kommissionen ifrågasätter sex år som är Finlands utgångspunkt och har talat om fyra år.
- Vi får vara beredda på att göra eftergifter, varnar ministern.
Det var inte precis vad MTK:s unga jordbrukare avsåg när de begåvade henne med en ishockeyskjorta med nummer 141 på ryggen.
- Det här är ingen målvaktsskjorta, utan en anfallsspelares, fick hon veta.
MTK:s delegationsordförande Juha Saikkonen lovade att ministern guldhjälm också, om förhandlingarna blir framgångsrika.
- Ingen 5-6 förlust till Sverige i sista sekunderna, hälsade en fårfarmare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab