Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
12.10.2007 / Landsbygdens Folk
WTO-kompromiss främjar importen av fågel- och nötkött
Doha-rundan koncentreras för närvarande kring ett kompromissförslag som har lagts fram av jordbruksförhandlingarnas ordförande Crawford Falconer. För EU och den finländska marknaden innebär förslaget skärpt konkurrens för producenterna av socker, smör samt fågel- och nötkött.
Forskare Ellen Huan-Niemi vid forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi MTT har studerat Falconers förslag och dess effekter på EU och den finländska jordbruksmarknaden.
Om förslaget skulle godkännas i den nuvarande formen, skärps konkurrensen på EU:s och Finlands marknader, konstaterar Huan-Niemi. Detta gäller särskilt inom sektorerna för socker, smör samt fågel- och nötkött.
Fågelkött är en bransch som är synnerligen känslig för förändringar i gränsskyddet. EU-importen av olika slags fågelköttprodukter har ökat synnerligen starkt de senaste åren. Sänkta tullar skulle ytterligare försvaga gränsskyddet för fågelkött. Detta skulle medföra en ökad import, framför allt från Brasilien och Thailand. En annan bransch som tydligt skulle känna av ett ökande importtryck är nötköttssektorn.
På spannmålssidan skulle situationen inte ändra nämnvärt. EU:s gränsskydd förblir tillräckligt effektivt för att skydda produktionen inom unionen även om tullarna skulle sänkas kraftigt.
Behovet av ett gränsskydd beror slutligen på hur den globala marknaden och valutakurserna utvecklas. I en situation där världsmarknadspriserna är höga och euron svag i förhållande till dollarn, förmår inte ens en betydande försvagning av gränsskyddet att öka importen.
Å andra sidan har den dyra euron de senaste månaderna försvagat det europeiska jordbrukets internationella konkurrenskraft, konstaterar Huan-Niemi.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab