Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
12.10.2007 / Landsbygdens Folk
Tyska biodieselsektorn står inför en svår kris
Den tyska biodieselsektorn går mot en svår kris. Skattefriheten för biodiesel har tagits bort och branschen lider av höga råvarupriser och billig import. Inhemsk biodiesel kan inte säljas till ett konkurrenskraftigt pris och efterfrågan sjunker. Branschen känner sig lurad av politikerna.
De senaste tio åren har biodieselbranschen blomstrat och försäljningen av det skattefria och därmed billiga bränslet har fortsatt att stiga. Men senaste årsskifte belades biodiesel med bränsleskatt på nio cent per liter och en ny höjning med sex procent är aviserad till nästa år.
Både små och stora tillverkare står nu inför allvarliga ekonomiska svårigheter då subventionerna har löpt ut och bränslet inte går att sälja. Biodieseltillverkarnas takorganisation VDB betecknar biodieselföretagens situation som "eländig". Enligt organisationens beräkningar hotas två tredjedelar av branschens företag av konkurs.
Enbart under de senaste åren har produktionskapaciteten höjts från 4 till 5,5 miljoner ton, huvudsakligen genom investeringar av småföretagare. Enligt VDB har företagen alltför blåögt satt sin tilltro till regeringen, som har lovat fortsatta satsningar på förnyelsebara bränslen framom fossila produkter. Nu anser branschens aktörer att politikerna har lämnat dem i sticket.
Finansministeriet vill däremot inte veta av några löftesbrott. Enligt finansminister Peer Steinbrück har branschen kammat in stora vinster de senaste åren.
Men det är inte bara beskattningen som belastar branschen. De stigande priserna på jordbruksprodukter utgör en stark ekonomisk belastning.
Priset på rapsolja har på en kort tid stigit med 20 procent. Många företag fortsätter att producera under självkostnadspriset för att inte förlora sina marknadsandelar. Men ingen har råd att fortsätta med en förlustbringande verksamhet i längden, framhåller VDB.
Ett tredje problem är billig biodiesel från utlandet. De stora oljebolagen är enligt lag förpliktade att blanda fem procent biobränsle i sin diesel. Men detta har de inhemska tillverkarna ingen större nytta av.
Oljebolagen föredrar att importera biodiesel från USA och Brasilien där tillverkarna beviljas högre subventioner än i Tyskland. De inhemska tillverkarna förmår inte konkurrera med priset på importvara och har inget annat val än att dra ned kapaciteten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab