Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
12.10.2007 / Landsbygdens Folk
Copa-Cogeca prioriterar en stabil mjölksektor
En reform av den europeiska mjölksektorn bör framför allt prioritera stabilitet, balans och förutsägbarhet. Det understryker de europeiska producenternas takorganisationer Copa och Cogeca i ett program för mjölksektorns framtid.
Copa och Cogeca konstaterar att mjölkproduktionen förutsätter stora och långfristiga investeringar. Det tar tid att anpassa produktionen till förändringar. Jordbrukare och kooperativ måste därför ges tillräcklig tid för planering.
De centrala prioriteringarna för varje reform bör vara stabilitet, balans och förutsägbarhet, betonar organisationerna. Copa och Cogeca har formulerat fem målsättningar för det politiska reformarbetet:
- En säker och tillförlitlig försörjning med mjölk och mjölkprodukter av hög kvalitet och ett säkert system för spårning ska upprätthållas i hela EU.
- Mjölkproducenternas inkomster och lönsamhet bör skyddas och förbättras i framtiden.
- Lönsamheten på mjölkgårdarna bör upprätthållas och förbättras.
- Unga personer ska uppmuntras och ges möjlighet att grunda konkurrenskraftiga företag inom mjölksektorn med utsikter till acceptabla inkomster på lång sikt.
- Mjölkproduktionen och -förädlingen ska upprätthållas i hela EU.
Enligt Copa och Cogeca bör en tillräcklig finansiering garantera att de ovannämnda målsättningarna kan förverkligas.
Mjölkproducenternas konkurrenskraft ska säkras genom rättvisa producentpriser. I detta sammanhang påminner Copa och Cogeca om att de europeiska reglerna för livsmedelssäkerhet, djurhälsa samt djur- och miljöskydd är förbundna med betydande kostnader.
Dessa kostnader inskränker de europeiska producenternas möjligheter att hålla jämna steg med den internationella konkurrensen, påminner organisationerna. Copa och Cogeca har sammanställt sju grundförutsättningar för att upprätthålla en rättvis nivå för jordbrukarens inkomster:
- Bättre balans mellan aktörerna i livsmedelskedjan.
- Effektivare marknadsföringsstrukturer för att höja producenternas förhandlingspositioner.
- Ett skyddsnät mot prisfluktuationer.
- Instrument för övervakning av produktionstrender som riskerar att destabilisera marknaden, till exempel överproduktion.
- Ett beslutsamt och EU-orienterat handlande i förhandlingarna om den internationella handeln med avseende på EU-standarder för importerade produkter.
- En grundlig utvärdering av åtgärder inom andra EU-sektorer, t.ex. hur åtgärder inom klimatskyddet, bioenergin och miljöskyddet påverkar lönsamheten inom den europeiska mjölkproduktionen.
- Mjölkkvotens kommersiella värde bör beaktas eftersom den i många fall utgör en investering som fungerar som säkerhet för banklån. En värdeförstöring kan medföra svåra konsekvenser för de drabbade personernas livsuppehälle.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab