Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
12.10.2007 / Landsbygdens Folk
Ingen förbättring i avbytarnas avtal
Avbytarna har fått ett nytt avtal som gäller fram till den 1 januari år 2010. Procentuellt sett blir den löneförhöjning avbytarna får mycket liten. Dessutom sprids löneförhöjning över flera år vilket innebär att höjningen per år blir kring två procent.
Man har inte heller lyckats få fram några som helst förbättring i övriga punkter på avtalet. Bland annat anses det att en avbytares normala arbetsdag är tolv timmar. Raimo Åkerlund, ordförande för förbundet Maatalouslomittajat ry, säger att de har försökt få en förändring till att en normal dag är nio timmar och allt som går över det räknas som övertid.
Avbytarna får också normal kilometerersättning upp till 5.000 kilometer, sedan sjunker ersättningen med 5 cent per kilometer. Åkerlund har konstaterat att de flesta avbytarna redan i mars har kört 5.000 kilometer. Detta innebär att de resten av året, vilket innebär åtta arbetsmånader, får en lägre ersättning. I och med att de områden som avbytarna räcker blir allt större, blir också arbetsresorna längre.
Avbytarna lyckades inte heller få ta en del av den så kallade jämställdhetspott som staten lovat på 150 miljoner euro. Potten är avsedd för utbildade kvinnor. Bland avbytarna är 60 procent kvinnor.
Åkerlund är också orolig över hur man i framtiden överhuvudtaget kan försäkra sig om att det finns tillräckligt med avbytare. De flesta nya avbytarna i dag får endast en deltidstjänst med oregelbundna arbetstider. En ung ny avbytare har ingen möjlighet att planera för framtiden då också inkomsterna är ojämna. En avbytare i dag tjänar i snitt kring 1.600 euro bruttolön i månaden.
Lantbrukarna har också blivit lovade ytterligare en dag ledigt per år och om två år får de en dag till. Problemet är att det inte finns tillräckligt med avbytare för att trygga behovet. Åkerlund har redan länge föreslagit att man i lagen tillsatte meningen att en tillräcklig mängd avbytare skall tryggas, men har tillsvidare fått bakslag för sitt förslag.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab