Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
5.10.2007 / Landsbygdens Folk
Betodlingsstödet höjs till stödtaket nästa år
Det nationella stödet för sockerbetsodlingen höjs till 350 euro per hektar från och med nästa odlingsår. Det här enades lantbruksförhandlarna om i måndags som en följd av beslutet i EU:s jordbruksråd om en fortsättning på programmet för minskning av sockerproduktionen i EU.
Enligt reformen kommer ersättningen till betodlarna att uppgå till cirka 310 euro per ton socker i fall de beslutar sig för att minska eller lägga ned produktionen. I den här summan ingår en direkt ersättning åt betodlaren på 275 euro per ton socker. Dessutom får betodlaren tio procent av ersättningen till sockerbruket på sammanlagt 625 euro per ton för kvoter, som överlåts.
Hur ersättningen förverkligas är ännu litet oklart, eftersom ersättningarna betalas ut i Finland för en nedläggning på upp till 9.000 ton det vill säga den tio procent som EU har satt som mål att vi ska minska produktionen. Det hänger eventuellt också ihop med hur minskningen framskrider i hela unionen.
En annan sak är om Danisco - formellt sett alltså Sucros, där Danisco äger 80 procent och Lännen Tehtaat 20 procent av aktierna - går in för att ensidigt minska produktionen utöver den utstakade tioprocenten. Då slås ersättningen fortfarande ut per ton, men hur den fördelas är oklart i dagens läge.
Om Danisco, alltså Sucros, lägger ned produktionen får betodlarna den fulla ersättningen i vilket fall som helst, alltså cirka 310 euro per ton socker. Utslaget på arealen skulle det betyda cirka 1.400 euro per hektar.
Tillsvidare vill direktören vid Danisco Mogens Granborg i alla fall inte kännas vid att sådana planer skulle finnas ännu, fastän situationen är svår.
- Av den beräknade minskningen på 135.000 ton utgör 125.000 ton minskningar i Danmark, Sverige, Tyskland och Litauen, säger Mogens Granborg till LF. Det betyder att vi i första hand utgår från den programenliga minskningen av produktionen i Finland med cirka 10 procent, inte mera. Det blir den minskningen som vi nu i första hand förhandlar med betodlarna om. Vad fortsättningen blir kan jag inte kommentera.
Frågan om en minskad produktion räcker för att hålla igång bruket i Säkylä vill Mogens Granborg inte gå in på direkt.
- Vi har ju hittills utgått från att en årlig produktion på nuvarande 90.000 ton är nödvändig på lång sikt för att det ska vara meningsfullt att hålla i gång bruket. Men kanske jag får hålla mig till att säga att det är en svår situation.
Mogens Granborg räknar med att läget har klarnat inom ett par månader.
I Finland är den allmänna bedömningen tillsvidare att det finns förutsättningar att fortsätta produktionen i Säkylä, ifall råvaran räcker.
Enligt ordföranden för SLC:s sockerbetsutskott Thomas Blomqvist finns det nu skäl för betodlarna att vänta på att läget klarnar innan de fattar några drastiska beslut.
- Som sådan finns det nog förutsättningar att odla sockerbetor i Finland också i framtiden, ifall vi lyckas uppnå ett branschavtal med industrin, säger han. De konkreta villkoren beror nu på hur vi kommer överens med Sucros under höstens förhandlingar. För vår del hoppas vi att de kan återupptas så fort som möjligt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab