Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
5.10.2007 / Landsbygdens Folk
Importtull för spannmål ska tillfälligt slopas
Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel föreslår att importtullarna får spannmål ska avlägsnas helt fram till slutet av juni nästa år. Fischer Boel motiverar förslaget med det svåra försörjningsläget och den dåliga EU-skörden.
Enligt Fischer Boel är EU:s gränsskydd för spannmål redan förhållandevis lågt. Tullar begränsar emellertid införseln av vissa spannmålsarter av betydelse för balansen på EU-marknaden. EU har också redan avskaffat exportstöden.
EU-gränsskyddet för spannmål är bundet till GATT-avtalet, men består av olika tullsatser. Systemet har sitt ursprung i Blair-House-avtalet. Tullsatserna baseras på ett referenspris för specifika spannmålsarter. I dag är satsen noll för durumvete, kvalitetsvete, råg och sorghum. Tullen för majs är för närvarande 1,93 euro per ton.
Fischer Boel aviserade sina planer vid senaste veckas ministermöte. De flesta EU-länder föreföll att vara införstådda med förslaget. Frankrike intog en mer reserverad hållning och hänvisade till eventuella svårigheter om man vill återinföra kvoterna. Den tullfria importen kan också öppna vägen för skeppslaster med genetiskt modifierad spannmål, befarade den franska delegationen. Jordbruksrådet fattar det slutliga beslutet på basen av kommissionens förslag.
Enligt Fischer Boel skulle gränsskyddet slopas fram till slutet av juni nästa år. Då måste man ompröva situationen och överväga om det är motiverat att återinföra tullarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab