Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
5.10.2007 / Landsbygdens Folk
Atria-vd räknar med högre producentpris till sommaren
Atria höjde i augusti producentpriset på svinkött med åtta cent per kilo. Atria Finlands vd, Juha Gröhn, säger att prishöjningen på sätt och vis är ett förskott på de höjningar som förväntas i och med de nya avtalen med handeln efter årsskiftet.
Dock sticker han inte under stol med att höjningen nu är en ekonomiskt kännbar utgiftsökning för Atria. Snabbt räknar han ut att höjningen på årsnivå innebär en merkostnad på sju miljoner euro.
Det är trycket från producenterna som gjort att Atria höjt priset. Juha Gröhn säger att de varit först ute med höjningen, men han räknar med att konkurrenterna följer efter.
Hur stora höjningarna kan bli efter nyår vågar inte Gröhn sia om ännu. Allt beror på hur förhandlingarna med handeln slutar.
- Förutom kravet på höjda producentpriser vet vi redan nu att löneutgifterna inom livsmedelsindustrin stiger med fyra procent nästa år. De här ökningarna plus alla andra kostnadsökningar innebär att vi borde få upp priset på våra produkter med tio procent för att täcka utgiftsökningarna. Jag tror nog att det ska gå att få genom de här höjningarna, dock inte på en gång utan på lite längre sikt, säger Gröhn.
Juha Gröhn säger att om vi bara har tålamod att vänta så kommer nog köttpriserna att stiga.
- Naturligtvis är det omöjligt att veta exakt vad som ska hända. Men som det ser ut nu så tror jag att köttpriserna kommer att stiga till sommaren eller hösten.
Juha Gröhn säger att han fått många samtal från köttproducenter den senaste tiden.
- Deras krav är naturligtvis höjda producentpriser. Det förstår jag. Samtidigt måste vi inom industrin se det hela som en helhet. Atria är en kedja som börjar hos producenten och slutar när produkten hamnar i affären. Det ligger inte heller i producenternas intresse att Atrias kostnader blir så höga att vi inte är konkurrenskraftiga. Jag vet att många producenter har det mycket tungt just nu. Men situationen är mycket exceptionell med en så snabb uppgång på foderkostnaderna som vi nu haft. På sikt kommer nog situationen att stabilisera sig, men vi har en tung fas framför oss.
Juha Gröhn tillbakavisar påståendet att industrin skulle vara för undfallande i förhandlingarna med handeln.
- Det har alltid varit tuffa förhandlingar, men jag har inte upplevt att handeln haft övertaget. Det är klart att för oss känns det alltid som om priset är för lågt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab