Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
5.10.2007 / Landsbygdens Folk
Seminandelslagens nya sambolag inom svinaveln körde i gång
I måndags inledde seminandelslagens nya sambolag Faba Svin Ab sin verksamhet. Faba Svin koncentrerar sig på produktion av galtsperma och spermadistribution. Det har grundats av andelslagen Avelstjänst, Pohjanmaan Jalostuskeskus och Sisämaan Jalostus.
I sin spermaproduktion koncentrerar sig Faba Svin på inhemska yorkshiregaltar och inhemska galtar av lantras samt korsningar av dessa. Tills vidare finns det dock bara en begränsad mängd spermablandning av korsningsgaltar att tillgå. De första resultaten av den här nya produkten är ändå såpass uppmuntrande att man kommer att utöka produktionen, heter det i ett pressmeddelande.
- Strävan är att hålla balansen i aveln av de inhemska raserna, så att man tar i beaktande alla de faktorer som är av ekonomisk betydelse i svinhushållningen. Det finländska svinets starka sidor är framom allt på köttsidan: de är köttiga, de växer snabbt och de är fodereffektiva. Speciellt fodereffektiviteten har fått en allt mera framträdande roll de senaste månaderna då foderpriserna skjutit i höjden.
Det nya bolaget har för avsikt att skaffa merparten av galtarna från försöksstationen i Längelmäki, där man mäter galtarnas förmåga att tillgodogöra sig foder. Produktionen fortgår på galtstationerna i St. Karins och Ilmola. I distributionen av doser kommer man fortsättningsvis också att stöda sig på verksamhetspunkterna i Hollola och Idensalmi.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab