Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
28.9.2007 / Landsbygdens Folk
Trädesplikten avskaffad för ett år
Det är nu officiellt klart att den obligatoriska trädan avskaffas temporärt för ett år framåt. EU-parlamentet och ministerrådet godkände nästan samtidigt kommissionens förslag på onsdagen.
Bryssels kvarnar mal snabbt om de vill. På bara två veckor har kommissionen baxat igenom förslaget om trädespliktens avskaffning genom både EU-parlament och ministerråd. Enligt garvade EU-tjänstemän en prestation i rekordklassen.
Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel ville driva igenom beslutet snabbt för att odlarna skulle få beskedet innan höstsådden. Nollträdan gäller för ett år framåt.
EU-parlamentet beslöt på tisdagen att behandla frågan som ett brådskande ärende. På onsdagen kunde parlamentarikerna redan rösta om trädesplikten i plenum. Som väntat fick förslaget stöd av en bred majoritet.
Ett godkännande i EU-parlamentet var förutsättningen för att jordbruksministrarna senare samma dag skulle kunna fatta motsvarande beslut.
Parlamentet hade gärna sett att den obligatoriska trädan också skulle avskaffas för år 2009. Det gick kommissionen inte med på, då man vill granska frågan i samband med CAP-mellanöversynen nästa år. En permanent avskaffning av trädesplikten dryftas emellertid inom kommissionen.
Genom att ta bort den obligatoriska trädan vill kommissionen förbättra försörjningsläget inom EU då utbudet av spannmål är knappt och priserna stiger.
Kommissionen kalkylerar med att mellan 1,6 och 2,9 miljoner hektar kan tas i odling i EU om trädesplikten sänks från tio procent till noll. Med beaktande av den normala skördenivån betyder detta ett tillskott av cirka 10 miljoner ton spannmål på marknaden.
Om odlarna avstår från oljeväxter och utnyttjar den tillbudsstående arealen enbart för spannmål, blir den teoretiska tilläggsskörden 17 miljoner ton.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab